Fluctuatia influenteaza fondul de salarii
Compania PayLogic, specializata in servicii de outsourcing salarizare si administrare de personal, a studiat la nivel national un esantion de aproximativ 14.000 de angajati, activi in diferite domenii (productie, servicii, retail, financiar si farma) si a identificat cateva caracteristici actuale ale pietei muncii.
Cresterea orelor suplimentare
Una dintre concluziile studiului face referire la o crestere semnificativa a orelor suplimentare. Potrivit acestei cercetari, in unele situatii se ajunge la dublarea orelor la nivel de companie. Cresterea medie inregistrata la nivelul esantionului analizat este de 25%. A doua concluzie a cercetarii pune accent pe volumul de munca marit, care a dus la o crestere semnificativa a numarului de ore de concediu medical: in luna iulie a acestui an, s-a inregistrat o crestere de 58%. Majorarea celor doi indicatori isi gaseste explicatia in presiunea existenta in acest moment pe piata fortei de munca si scaderea numarului de candidati talentati care i-au determinat pe unii angajatori sa-i suprasolicite pe angajatii actuali. De aici si cresterea semnificativa a orelor suplimentare si a sarcinilor angajatilor prezenti, cu consecinte negative si pentru acestia si pentru companii.
Fluctuatie mare in IFN-uri si retail
A treia problema identificata pe parcursul analizei este cresterea fluctuatiei de personal, care a inregistrat in perioada analizata cote alarmante. Plecarea angajatilor a fost in medie de 51% pentru companiile participante la studiu. Cea mai mare fluctuatie de personal s-a inregistrat in Institutiile Financiare Nebancare (IFN), companiile de servicii financiare si retail, media pe companie depasind cu mult media la nivel national. Companiile care au reusit sa contracareze cu succes fluctuatia de personal se regasesc indeosebi in domenii ca cel farmaceutic sau al comertului cu autoturisme. Fluctuatia de personal a fost redusa in aceste domenii in mare parte datorita nivelului salarial crescut si al beneficiilor financiare si non-financiare, situate cu mult peste media la nivel national calculata pe toate industriile. O consecinta a cresterii fluctuatiei de personal a fost recalcularea fondului alocat partii salariale variabile, respectiv primele de obiectiv si bonusurile de performanta. Potrivit studiului, in cadrul companiilor active in sectorul productie, cresterea salariala a fost semnificativa, veniturile de baza crescand cu peste 20%, iar numarul de ore suplimentare cu 35%.
Cresteri salariale pentru finantisti
In ceea ce priveste evolutia salariilor in perioada iulie 2007-iulie 2008, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in domeniile financiar, productie si retail. In sectorul productie, salariul mediu a evoluat pe parcursul unui an, de la 1.177 lei la 1.472 lei. In ceea ce priveste salariul maxim acordat in acest sector de activitate, acesta a evoluat de la 25.000 la 26.500 de lei. Cresteri semnificative au fost inregistrate si in domeniul financiar, unde salariul mediu a evoluat in 12 luni de la 1.806 de lei la 2.265 de lei. Cat despre pragul maxim atins, salariile finantistilor au crescut pe parcursul unui an, de la suma de 50.000 de lei la 68.000 de lei, in unele companii. In sectorul retail, unul dintre cele mai dinamice de pe piata, s-a inregistrat o crestere semnificativa la nivelul salariilor. In 2007, salariul maxim a fost de 21.000 de lei, urmand ca anul acesta sa ajunga la 24.400 de lei.
Acest studiu evidentiaza faptul ca piata fortei de munca a continuat "sa fiarba" si in 2008, iar viitorul se arata in aceeasi tendinta. Din ce in ce mai multe companii prefera externalizarea serviciilor de salarizare si administrare de personal catre firme specializate, care are drept consecinta atat reducerea costurilor operatiunilor respective, cat si posibilitatea de a acorda mai multa atentie dezvoltarii activitatilor de baza.