Flexisecuritatea – sau când profesia completează cu succes viața de familie
Evenimentul a avut ca principal obiectiv să aducă în atenția publicului principiul flexisecurității, să informeze și să conștientizeze actorii relevanți cu privire la importanța adaptabilității și flexibilității lucrătorilor, a politicilor și întreprinderilor de pe piața muncii din România. În cadrul evenimentului, participanții au aflat informații despre practicile de flexisecuritate și avantajele acestui principiu aplicat frecvent și cu succes în multe țări europene. De asemenea, evenimentul a prilejuit prezentarea unor exemple de bună practică privind noile concepții de organizare a muncii care urmăresc îmbinarea reușită între timpul acordat locului de muncă și cel dedicat familiei.
„Grădinița firmei, ghișeul family – friendly prin care sunt puși la dispoziția angajaților specialiști pentru problemele familiale, baby-sitting la cerere, servicii de economisire a timpului precum plata facturilorsau mici reparații, cumpărăturile la comun, cursurile de formare pentru instruirea angajaților, sunt exemple de aplicare cu succes a practicilor de flexisecuritate. Ar părea o lume ideală, dar ceea ce se întâmplă, înseamnă, de fapt, transformarea unor vise în programe eficiente pentru angajați. Pentru un angajator care abordează un astfel de principiu, avantajele sunt foarte mari. O companie care acordă atenție familiei este întotdeauna mult mai competitivă pe piața muncii,” afirmă doctorul îneconomieCătălin Ghinăraru, secretar științific al INCSMPS, manager de proiect.
Masa rotundă face parte din seria evenimentelor dedicate promovării conceptului de flexisecuritate care se vor desfășura în cele opt regiuni de dezvoltare, în perioada februarie – mai 2012. Acțiunile continuă astfel activitățile proiectului strategic « Răspunsul pieței muncii românești la criză: creșterea flexibilității și adaptabilității întreprinderilor și consolidarea securității lucrătorilor » – POSDRU/63/3.2/S/41637, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. Proiectul, implementat în parteneriat cu Fondazione Giacomo Brodolini și companiile Creare Resurse Umane SRL și PM Concept Consulting SRL, se desfășoară la nivel național în perioada decembrie 2009 – mai 2012. Scopul proiectului constă în elaborarea unui studiu strategic cu obiectivul de a defini o strategie de răspuns coerentă din perspectiva pieței muncii pentru a face față crizelor și recesiunii economice prin dezvoltarea flexibilității și adaptabilității lucrătorilor, a politicilor și întreprinderilor și prin asigurarea, în același timp, a unui nivel adecvat de securitate.
Cuvântul flexsecuritate este o abreviere între flexibilitate și securitate. Conceptul de flexicuritate a aparut la începutul anilor ’90, fiind folosit pentru prima data de catre Prim Ministrul danez Poul Nyrum Rasmussen. Conceptul face referire la un model de stat social care promoveaza o politica pro-activa în domeniul muncii și al accesului la un loc de munca. Aplicarea unor măsuri de flexicuritate înseamnă că într-o piațăa munciidin ce în ce mai dinamică, nevoile angajatorilor de flexibilitate și cele ale angajaților de securitate a propriului loc de muncă vor fi satisfăcute înacelasi timp. Cu alte cuvinte, aceștia din urmăvor accepta să își modifice orarele de lucru, în schimbul asigurării că nu vor petrece prea mult timp în somaj.