Finanţarea alternativă online, salvarea IMM-urilor şi startup-urilor europene
Finanţarea alternativă online, care include equity crowdfunding (crowfunding bazat pe emiterea de acțiuni sau obligațiuni) și creditarea peer-to-peer (de la persoană la persoană) a devenit o sursă foarte importantă pentru obținerea de finanțări de către IMM-uri, start-up-uri şi multe alte proiecte de afaceri din Europa.
Acest gen de finanţare online derulată pe platforme financiare de tranzacționare din afara sistemului bancar tradiţional, au crescut în Europa de la 1,21 miliarde de euro în 2013 la 2,9 miliarde de euro în 2014.
201 milioane de euro au fost furnizate IMM-urilor şi start-up-urilor europene prin intermediul platformelor de finanţare alternativă, anul trecut, și dedicate finanţării afacerilor aflate în stadiu incipient de dezvoltare şi capitalului circulant.
Citeşte şi: Prima impresie te va urmări mereu. Chiar dacă ție nu îți pasă
Numărul estimat de start-up-uri şi IMM-uri finanţate a crescut într-un ritm accelerat – 133% în ultimii trei ani, cumulând aproximativ 5,801 de IMM-uri sau start-up-uri, în anul 2014.
Aceste noi forme de finanţare alternativă cresc rapid, iar creşterea începe să atragă investitori instituţionali. Finanţarea alternativă, cel puţin în unele ţări europene, este pe punctul de a deveni o modalitate principală de finanţare. Până acum au existat puţine date concrete privind extinderea acestei industrii în Europa.
Raportul Moving Mainstream: The European Alternative Finance Benchmarking, are la bază răspunsurile a paisprezece asociaţii cheie naţionale sau regionale din industrie, precum şi ale reprezentanților unui număr de 255 de platforme financiare online de top din Europa, reprezentând 85% – 90% din piaţa de finanţări alternative bazate pe platforme online din Europa.