Financial Controller
Asadar, "gestionarea banilor" este poate una dintre cele mai importante activitati financiare.
Dar cum ii gestionam? Cum controlam costurile unei companii, fie ea IMM sau firma mare, in asa fel incat sa ne incadram in bugete, sa estimam cat se poate de bine ce se va intampla in urmatoarele luni din punct de vedere financiar (efectuarea "forecast-urilor")? Si, de ce nu, cum sa le atragem atentia celor care gresesc, unde gresesc, pentru a evita pierderile financiare?
La toate intrebarile acestea ne da raspunsul, sau mai bine zis – TREBUIE sa ne dea raspunsul cel care este angajat in cadrul firmei pe postul de: Financial Controller. In cadrul organigramei unei firme aceasta pozitie a aparut o data cu firmele multinationale in piata romaneasca, dupa 1990, iar acum este unul dintre job-urile prezente in mai toate firmele. Si-a dovedit necesitatea, a fost acceptata si implementata.
Obiectivul:
- Sa coordoneze activitatea de planificare strategica a resurselor financiare – declaratia de profit si pierderi (P&L), administrarea mijloacelor fixe, a capitalului financiar implicat – pentru a putea respecta business plan-ul organizational
- Sa raspunda de calculatia costurilor de productie si actualizarea acestora in sistemul informatic
- Sa realizeze coordonarea raportarilor financiare
- Sa asigure efectuarea unor rapoarte: Management Information System Reports corecte, cu respectarea datelor limita
- Sa ajute si sa coordoneze celelalte departamente la efectuarea planificarilor si bugetelor.
Experienta necesara:
- Absolvent al unei facultatii economice, de cibernetica sau de automatica
- Foarte bune cunostinte in utilizarea programelor: Ciel, SAP, SUN, ORACLE etc.
- Absolvent de MBA – un avantaj
- Foarte bune cunostinte de contabilitate romaneasca: IAS, USGAAP
- Vorbitor fluent de limba engleza
- Experienta in coordonarea unei echipe de minim 5 oameni.
Profil:
- Foarte bune abilitati manageriale
- Organizat
- Analitic – sa poata gasi solutii complexe problemelor financiare
- Cu initiativa, potential leader, capacitate de comunicare
- Capabil sa lucreze peste program si cu termene limita
- Personalitate integra
- Capacitatea de a avea atentie distributiva.
In general, acestea sunt principalele cerinte pentru un potential candidat la acest post. Unele dintre ele se suprapun cu cele ale contabilului sef sau ale directorului financiar. Este normal, pentru ca toti acestia trebuie sa aiba puncte comune: putere de gandire analitica si capacitate de lucru in echipa, sa fie in acelasi timp foarte buni leaderi pentru oamenii si departamentele pe care le conduc.
Responsabilitatile financial controller-ului se pot imparti, ca si in cazul contabilului sef, in trei mari categorii:
- Management financiar
- Analiza si suport al celorlalte departamente
- Dezvoltare personala
1. Managementul Financiar implica:
- Efectuarea bugetului si forecast-ului in grila de timp pre-determinata si raportarea acestora in timpul si forma cerute
- Efectuarea corecta si la timp a forecast-urilor pe trei luni, lunare, bi-anuale
- Participarea activa in evaluarea implicatiilor financiare ale rezultatelor operationale, planurilor de dezvoltare
- Sa se asigure ca raporteaza corect si la termenele limita catre HQ, sa se asigure de transferul corect dintre contabilitatea romaneasca si cea internationala
- Sa efectueze calculul costurilor produselor bazate pe costurile standard impuse de HQ; calculul preturilor de transfer; managementul si controlul variatiilor de costuri.
2. Analiza si suport pentru celelalte departamente:
- Oferirea informatiilor si suportului necesar celorlalte departamente in efectuarea bugetelor
- Informarea celorlalte departamente asupra indicatorilor actuali realizati
- Oferirea catre managementul firmei a informatiilor prelucrate si actualizate asupra profitabilitatii, prin analiza constanta a preturilor, discount-urilor, costurilor de productie
- Identificarea problemelor si oportunitatilor asupra resurselor financiare
- Monitorizarea, atentionarea si raportarea continua interna asupra situatiei economice si politice regionale, in ceea ce priveste domeniul si brand-ul firmei
3. Dezvoltare personala:
- Sa fie constient ca dezvoltarea sa personala profesionala continua este necesara in vederea intelegerii subiectelor tehnice legate de job.
Financial Controller-ul raporteaza in mod direct Directorului Financiar, dar in unele firme si Financial Controller-ului de la HQ (in cazul firmelor multinationale). Pe orizontala, colaboreaza cu departamentele: contabil, financiar, de audit intern, IT si de administratie.
Este important de retinut ca este unul dintre job-urile care interactioneaza cu toate departamentele firmei. El este cel care centralizeaza bugetul si forecast-ul firmei. De aceea, toate celelalte departamente ii raporteaza acestuia datele necesare efectuarii bugetelor, forecast-urilor si rapoartelor MIS.
Salariile acestui job se plaseaza pe scala ridicata atat in firmele romanesti, cat si in cele multinationale. Grila este de 800-1000USD net.
Implementarea acestui job este deosebit de importanta pentru toate firmele care vor sa isi cunoasca in orice moment profitabilitatea si orice alti indicatori financiari cu care pot opera in vederea cresterii profitului firmei. Este job-ul care ajuta foarte mult managementul firmei in luarea deciziilor din domeniul investitiilor si al strategiei financiare, in general.