Fii actor în propria viață, nu spectator!
Ori de câte ori facem asta, le permitem celorlalți să ne trăiască viața! Fugim de pe scena vieții noastre! Ne transformăm din actori în spectatori!
Semănăm neîncredere și asteptăm să culegem succes!
Atitudinea e o stare de spirit care însumează convingeri, credințe, valori, comportamente… Toate, la un loc, definesc identitatea unei persoane!
Atitudinea face diferența între un om de succes, care-și trăiește viața, și unul care doar asistă la spectacolul propriei vieți!
„Nimic nu îl poate opri pe omul cu o atitudine mentală corectă să își îndeplinească scopul. Nimic din lumea asta nu îl poate ajuta pe omul cu o atitudine greșită”, spunea Thomas Jefferson.
Când vorbim despre atitudine, ne referim la proiectarea unei imagini despre noi înșine, care să corespundă unei anume situații. Altfel spus, ce facem sau cum reacționăm la stimulii externi.
Cel mai la îndemână instrument de care ne putem folosi pentru a avea o atitudine favorabilă este propriul corp.
Sunt peste 1.000 de posturi corporale care comunică nonverbal despre și pentru noi.
Putem afișa 10.000 de expresii faciale care să exprime emoții sau stări ce depășesc limitele cuvintelor.
Exista 5.000 de gesturi sau de mișcări ale mâinilor recunoscute sau înțelese de oricine, indiferent de cultură, educație sau zonă geografică.
Corpul uman este un teritoriu pe cât de explorat, pe atât de ofertant și pe viitor. Este oglinda trăirilor noastre interioare, este afișajul stării nostre de spirit!
Poziția și orientarea picioarelor, gesturile pe care le facem cu mâinile, direcționarea sau focusarea privirii, expresiile faciale, îndeosebi zâmbetul, poziția capului sau a corpului atunci când suntem asezați… toate reflectă starea nostră de confort sau disconfort în situația respectivă.
Totodată, arată tipul de personalitate precum și natura relației dintre interlocutori: de încredere sau de manipulare, de supunere sau dominare.
Atitudinea nu se manifestă doar la nivelul primei impresii. Felul în care saluți sau strângi mâna celui din fața ta reprezintă indicatori ai personalității.
În funcție de ele putem proiecta imaginea unei persoane sigure pe sine, de încredere, sociabilă … un om alături cu care să vrei și să poți avea o relație personală sau profesională reușită!
„Când generăm starea cea mai potrivită, creăm cea mai mare șansă posibilă de folosire eficientă a tuturor resurselor interioare” , spune Anthony Robbins, iar rezultatele nu vor întârzia să apară!
Viața ta este filmul în care TU ai rolul principal și în funcție de tine se scrie scenariul!
Mimi Necula
Trainer comunicare verbală şi nonverbală