Fiecare Copil în Grădiniță, de la program pilot la program național
Ministerul Muncii estimează costul anual al tichetelor sociale, suportat de la bugetul de stat prin cotele defalcate de TVA, la 39 de milioane de lei. Prin intermediul acestei legi, familiile defavorizate primesc tichete sociale (în valoare de 50 de lei pe lună pentru fiecare copil de vârstă preșcolară), condiționate de prezența zilnică la grădiniţă a celor mici. Stimulentul educațional încurajează comportamentele pro-educație și motivează familiile defavorizate să își înscrie și să își aducă zilnic copiii la grădiniță. Prin facilitarea accesului la educație timpurie, cei mai săraci copii au acum șanse mai mari să se înscrie la școală la momentul potrivit, să aibă rezultate bune și să nu abandoneze timpuriu școala.
Proiectul de lege a fost votat în octombrie 2015 de plenul Camerei Deputaților cu 289 de voturi ,,Pentru”, 1 ,,Împotrivă” și 5 ,,Abțineri”. Senatul a votat legea în iunie 2015 cu o majoritate la fel de clară: 117 voturi ,,Pentru”, 2 ,,Abțineri” și nici unul ,,Împotrivă”.
Fiecare Copil în Grădiniță sprijină în acest an școlar peste 2.400 de copii din 11 județe să meargă la grădiniță. Pe lângă mecanismul tichetelor sociale condiționate de prezența riguros monitorizată, Fiecare Copil în Grădiniță asigură rechizitele de bază necesare la grădiniță, îmbrăcămintea și încălțămintea acordată de două ori pe an copiilor eligibili, fructe, produse pentru igienă, formarea profesorilor și programe de educație pentru sănătate, etc. Toate aceste componente sunt susținute din donații private ale unor ONG-uri internaționale – The Alex Fund, Fondation Carrefour – sau ale unor mari companii din România, precum: GlaxoSmithKline, Raiffeisen Bank, Dedeman, NN România, Cargill, Romstal, KMG International (fostul Rompetrol), ProTV, Catena, Athenee Palace Hilton, Carrefour România și de primăriile locale care asigură seturile de haine și încălțăminte pentru copii.