Femeile renunta la cariera din cauza programului prelungit al sotilor
Autoarea studiului, Youngjoo Cha, a descoperit, analizand cateva mii de date statistice, ca, in familiile in care sotii lucreaza peste 50 de ore saptamanal, femeile au mai putin timp la dispozitie pentru propriile cariere din cauza ca trebuie sa indeplineasca si majoritatea treburilor casnice si sa se ocupe de cresterea copiilor. Astfel, daca sotul lucreaza peste 60 de ore pe saptamana, probabilitatea ca sotia sa renunte la propriul loc de munca e de peste 50%. Pe de alta parte, vietile profesionale ale barbatiilor casatoriti cu femei care au un program de lucru extins nu au de suferit, chiar si in situatia existentei copiilor.
Femeile, apreciaza Youngjoo Cha, nu pot lucra in general peste program din cauza obligatiilor familiale. Cu toate ca in societatea moderna se presupune ca aceste obligatii sunt indeplinite in mod egal de catre soti, „in interiorul familiilor exista asteptari potrivit carora femeile ar trebui sa se implice mai mult in treburile casnice decat barbatii. Femeile nu fac ore suplimentare pentru ca nu vor, ci din cauza acestor conditii”, sustine Youngjoo Cha.
Printre solutiile propuse de catre cercetatoare pentru a schimba aceasta situatie se numara o restructurare institutionala in cultura muncii, astfel ca asteptarile profesionale sa fie mai realiste si sa se adapteze la nevoile familiilor in care exista doua surse de venit. Aceste schimbari, insa, se vor putea face in timp. Pe termen scurt, se pot implementa politici la locul de munca, cum ar fi un program flexibil si mai multe posibilitati de ingrijire a copilului, pentru a echilibra problemele profesionale cu cele familiale. Ceea ce trebuie schimbate in ultima instanta sunt asteptarile legate de rolul barbatilor si al femeilor, concluzioneaza cercetatoarea.