Femeile în business: Mai puţin curaj, mai mult profit
"Femeile asociază banii cu siguranța, independența și un anumit stil de viață, fiind orientate mai mult spre orizonturi lungi de timp și obiective privind familia. În general, femeile nu discută despre bani atunci când se întâlnesc într-un mediu informal. În schimb bărbații, prin natura lor mai competitivă, sunt concentrați pe atingerea unor obiective financiare pe termen scurt, care să îi propulseze în plan social. Barbații preferă subiectele financiare în mediul de prieteni, din dorinta de a câștiga un anumit statut între aceștia", este de părere Daniela Vasile, Director general adjunct Certinvest.
După cum dictează şi profilul psihologic al doamnelor, acestea au tendința de a analiza mai mult înainte de a lua decizii de investiții și preferă să consulte un specialist în domeniu, având o toleranță moderată la risc. Barbații sunt mai spontani și se bazează mai mult pe studiu individual, fiind deschiși la asumarea de riscuri suplimentare.
Se pare că această toleranță diferită la risc își are originile în evoluția speciei umane, când rolul barbaților era cel de vânători, în timp ce femeile, responsabile cu înmulțirea speciei, aveau un puternic spirit de conservare.
Bărbaţii se văd mai buni decât sunt, femeile se subestimează
Dacă ne referim la încrederea pe care fiecare reprezentant de gen o are în propriile cunoștințele lor, bărbații sunt în general încrezători că știu mai multe decât știu în realitate, în timp ce femeile își subevaluează nivelul de cunoștințe. Ele iau decizii după un proces de analiză bine fundamentat și, în general, doresc să le valideze cu persoane avizate. Aceste principii au fost câștigătoare în anul 2014 conform unui studiu SigFig care a urmărit active de peste 300mld de USD. Astfel, doamnele au obținut un randament mediu de 4,7% vs. 4,1% înregistrat la domni.
Din punct de vedere al tranzacționării, femeile fac mai puține schimbări de poziții în portofoliu și sunt mai răbdătoare în acumularea de câștiguri. Prin prisma orizontului investițional scurt, barbații îți ajustează mai des portofoliul, dacă evoluția nu este conformă cu estimările, fiind mai impulsivi în luarea deciziilor. Într-un studiu publicat intitulat “Boys Will Be Boys: Gender, Overconfidence, and Common Stock Investment, se arată că barbații tranzactionează în medie cu 45% mai des decît femeile, ceea ce le reduce anual randamentul cu 2.65%.
Cu toate acestea, lumea financiară este dominată de bărbați. Dacă analizăm două portofolii, administrate de manageri de sex opus, randamentul este oarecum similar, să spunem 5%. Diferența constă în faptul că în varianta unui manager bărbat randamentul se poate situa oriunde între -5% și 15%, dar cel mai probabil va fi 5%, în timp ce în varianta feminină randamentul poate fi între 3% și 8%, dar cel mai probabil va fi 5% (conform studiului menționat mai sus).