Femeile din Europa lucrează 59 de zile gratis
Diferențele salariale între bărbați și femei sunt prezentate ca procentaj din veniturile bărbaților și reprezintă diferența dintre remunerările brute orare obținute de lucrătorii de gen feminin și masculin din economia UE. Aceste cifre pun în evidență o stagnare, după o ușoară tendință descrescătoare în ultimii ani, de aproximativ 17% sau mai mare în anii anteriori.
Se poate remarca o tendință descrescătoare continuă în țări precum Danemarca, Republica Cehă, Austria, Olanda și Cipru, în timp ce alte țări (Polonia, Lituania) au inversat tendința lor descrescătoare în 2012. În unele țări, și anume Ungaria, Portugalia, Estonia, Bulgaria, Irlanda și Spania, diferențele salariale între bărbați și femei au crescut în ultimii ani.
Tendința descrescătoare privind diferențele salariale poate fi explicată de mai mulţi factori, cum ar fi ponderea crescută a femeilor cu studii superioare încadrate în muncă sau impactul mai mare al recesiunii economice asupra unor sectoare de activitate în care bărbații sunt majoritari, de exemplu în construcții sau în sectoarele tehnologice. Prin urmare, evoluția nu este determinată numai de îmbunătățirea condițiilor de salarizare și de muncă pentru femei.
La aceşti factori se adaugă lipsa de transparență a sistemelor de plăți, neclaritatea juridică a definiției privind munca de valoare egală, precum și obstacolele de natură procedurală. Acestea sunt, de exemplu, lipsa informațiilor privind lucrătorii, necesare pentru reușita unei cereri de plată egală sau includerea de informații cu privire la nivelurile salariale ale diferitelor categorii de lucrători. O mai mare transparență privind salariile ar putea îmbunătăți situația victimelor discriminării salariale, acestea având șansa de a se putea compara mai ușor cu lucrătorii de sex opus.
Ziua Europeană a egalității salariale este celebrată la 28 februarie, al doilea an consecutiv. Evenimentul marchează pentru a patra oară Ziua egalității salariale la nivel european, după lansarea acesteia de către Comisia Europeană la data de 5 martie 2011.
„Ziua europeană a egalității salariale ne reamintește faptul că femeile se confruntă în continuare cu inegalități în ceea ce privește condițiile de remunerare pe piața muncii. În ultimii ani, diferențele salariale au înregistrat diminuări nesemnificative. Mai rău încă, tendința ușor descrescătoare din ultimii ani este în mare parte efectul crizei economice, din cauza căreia veniturile bărbaților au scăzut, iar veniturile femeilor nu au înregistrat o creștere,” a declarat dna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul UE pentru justiție.