Extinderea practicilor BYOD în Europa este împiedicată de preocupările privind securitatea IT
Soluțiile disponibile în prezent oferă un nivel ridicat de control asupra securităţii IT pe dispozitivele personale sau pe cele ale companiei, oferind o interfață simplificată. Companiile au flexibilitatea de a permite accesul la datele proprii de pe dispozitive personale ale angajaţilor, cu ajutorul unor filtre care izolează datele corporaţiei de cele personale, facilitând accesul în siguranță la aplicațiile organizației și gestionarea acestora.
Raportul Oracle BYOD Index Report scoate în evidență câteva cifre extrem de interesante:
- Aproape jumătate (44%) din companiile europene resping BYOD sau ar permite acest lucru numai în situaţii excepţionale
- Un alt procentaj de 29% le permit aceste practici doar angajaților seniori
- Aproape un sfert din companii (22%) interzic total stocarea informaţiilor companiei pe un device personal, în timp ce 20% nu au deloc reguli în acest sens
- Mai bine de jumătate nu includ smartphone-urile în programele BYOD
- Securitatea informațiilor este cea mai mare grijă; 45% dintre respondenți sunt foarte îngrijorați de securitatea dispozivelor; 53% de siguranța aplicațiilor și 63% de siguranța datelor.
- Studiul arată de asemenea că multe din aceste preocupări au legătură cu lipsa datelor despre capabilităţile oferite de soluţiile moderne de securitate
– Aproape 1/3 nu folosesc nici o formă de management al dispozitivelor mobile (Mobile Device Management)
– 22% nu au auzit niciodată de managementul aplicaţiilor mobile (Mobile Application Management)
– 37% nu au auzit niciodată de containerization (izolarea datelor personale de cele ale companiei)
Cei care au adoptat practicile BYOD au o perspectivă unificată, percepând atât tabletele cât și smartphone-urile ca parte din BYOD. Aceştia au rezolvat cu succes multe dintre problemele de siguranță și sunt pregătiți pentru un nivel mai mare de schimbare în viitoarele versiuni BYOD.
“Pionieri” vs “Sceptici”
Respondenţii pot fi incluşi în două categorii: cei care adoptă practicile BYOD (“Pionierii”) şi cei care le evită (“Scepticii”).
- • 83% dintre pionieri gestionează atât smartphone-urile cât și tabletele ca dispozitive personale. Pe de altă parte, 73% dintre sceptici nu includ smarphone-urile în practicile BYOD.
- • 2/3 din sceptici sunt preocupați de siguranță, spre deosebire de doar 6% dintre pionieri:
- • Pionierii sunt pregătiți pentru schimbare: aproape 2/3 recunosc nevoia de a accepta noile dispozitive personale şi complexitatea acestora, în vreme ce numai 11% din sceptici împărtășesc această viziune.
- 86% din sceptici sunt îngrijorați profund de siguranța datelor și informațiilor, în comparație cu doar 21% din pionieri
- 65% din sceptici fie nu gestionează siguranța datelor și informațiilor sau nu o permit decât encriptată pe dispozitivele electronice, vs. doar 7% în cazul pionierilor
- pionierii înțeleg tehnologia disponibilă: aproape 80% dintre ei au o formă de coordonare a aplicațiilor mobile spre deosebire de 12% din sceptici.
Variații în țările europene și în industrii
• Țări:
-Țările Nordice și tandemul Germania/Elveția (DCH) sunt țări-lider în privința maturității generale în abordarea referitoare la BYOD, cu rezultate înregistrate în Index[4] de 5.65 și respectiv 5.32
-Peninsula Iberică și Italia văd cele mai multe provocări aduse de BYOD, așa cum evidențiază rezultatele din Index – 3.87 și 4.05. Aceste țări au avut și cea mai mare proporție de Sceptici.
• Industrii:
-Industria comunicării a fost un lider general, cu un rezultat în Index de 6.98, urmată imedia de industrai media cu 6.43.
-La celălalt capăt al topului, industria serviciilor financiare a atins 3.96 și sectorul public doar 3.31
-Un aspect interesant este că industria media are cea mai mare proporție de pionieri, iar industria serviciilor financiare pe cea mai mică; sectorul public are cel mai mare număr de sceptici, iar industria comunicării are cei mai puțini.