Exploatarea prin munca, pe un trend ascendent
Exploatarea prin munca a cunoscut o expansiune majora in 2007, insa pe parcursul urmatorilor doi ani a inregistrat o tendinta de scadere, potrivit datelor furnizate, marti, de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), informeaza Mediafax.
In 2010, pe fondul crizei economice, din totalul de 1.154 de victime ale traficului de persoane, peste 500 (43 la suta) au fost exploatate prin munca, reprezentand o crestere cu aproape 200 de cazuri fata de anul precedent.
Cele mai multe victime exploatate prin munca sunt barbati (78 la suta), acelasi procent fiind inregistrat si in 2009. De asemenea, 97 la suta din victime sunt adulti.
In 2010 a crescut usor numarul victimelor ce provin din mediul urban, de la 38 la 44%.
Categoria de varsta cea mai vulnerabila la traficul uman in scopul exploatarii prin munca este 26-40 de ani, urmata de 18-25 de ani.
Judetele din care provin cele mai multe victime ale traficului de persoane s-au schimbat in 2010, mutandu-se de la est si nord la vest si nord-vest. Astfel, judetele-sursa pentru traficantii de persoane au devenit Bihor, Satu-Mare, Maramures, Arad, precum si Bucurestiul. Toate aceste judete, cu exceptia Bucurestiului, au o caracteristica comuna importanta, si anume faptul ca sunt aflate la granita.
Totodata, 39 si, respectiv, 35% dintre victime au terminat liceul, respectiv gimnaziul. Au existat insa si cateva situatii in care victimele aveau studii superioare, ceea ce denota "vulnerabilitatea din ce in ce mai ridicata a persoanelor, indiferent de nivelul de educatie, in fata rafinitatii si puterii de manipulare a traficantilor", se arata in materialul prezentat de IGPR.
Principalul sector de activitate al exploatarii victimelor prin munca este munca fortata in agricultura, cu 63 la suta dintre victime. Modalitatea de recrutare cunoaste o particularitate prin faptul ca, desi recrutarea are loc prin abordarea directa de catre traficant, un numar semnificativ de victime a raspuns anunturilor din mica publicitate ce ofereau locuri de munca bine platite si conditii avantajoase in strainatate.
O alta caracteristica a fenomenului este ca majoritatea victimelor (68 la suta) nu isi cunosteau traficantii inainte ca acestia sa le recruteze.
Principalele destinatii ale traficului pentru munca au fost, in 2010, Spania (234 victime), Cehia (86), Italia (77), Cipru (77), Grecia (24) si Franta (20).