Exista sperante de redresare economica in Europa
Se pare ca, in aproape toate tarile monitorizate in cadrul studiului, recesiunea a trecut de faza critica. In general, asteptarile privind starea economiei au inregistrat o crestere in al doilea trimestru, sau, in cel mai rau caz, au ramas stabile la nivelurile inregistrate in martie. Multi consumatori spera ca tara lor sa poata depasi, pe termen mediu, criza. Exceptiile sunt Austria, unde indicatorul a inregistrat o scadere de la inceputul anului, si Cehia. Germania continua sa fie motorul cresterii economice in Europa: in prezent indicatorul din aceasta tara se situeaza la o valoare de 50,3 puncte. Indicatorul a inregistrat de asemenea o crestere deosebit de puternica in Spania, Marea Britanie, Franta si Polonia. In ultimele 12 luni, Romania a prezentat un trend ascendent accentuat: indicatorul a urcat continuu de la nivelul sau de -71 puncte in iunie 2010 la cel actual de -26,2 puncte.
In ciuda unui nivel de crestere de 1,9% anticipat pentru anul acesta, populatia ceha are, in prezent, putina incredere in economia tarii. Acest lucru se reflecta in asteptarile consumatorilor privind starea economiei, care au atins cel mai coborat nivel (-48,1 puncte) de la inceputul lui 2006, cand a inceput sa se tina evidenta. In Austria, valoarea indicatorului a scazut cu aproape 10 puncte in trimestrul al doilea, ajungand la nivelul actual de 21 de puncte. Discutiile continue cu privire la criza financiara europeana si bailout-ul de cateva zeci de miliarde al Greciei nelinistesc consumatorii. Ca si cehilor, austriecilor le este teama ca, din aceste motive, propria lor economie va suferi in mod disproportionat. Asteptarile privind starea economiei in Grecia par deocamdata sa se fi stabilizat, ramanand constante in al doilea trimestru, desi nivelul continua sa fie foarte coborat: indicatorul se afla acum la valoarea de -54,7 puncte. Cu toate acestea, masurile de austeritate impuse de guvernul grec – conditia primirii ajutorului UE – fac ca cetatenii greci sa se confrunte cu o scadere si mai drastica a cheltuielilor guvernamentale, aceasta urmand sa aiba un efect de domino asupra economiei tarii, in conditiile in care protestatarii isi fac auzita vocea.
Asteptarile privind preturile
In multe tari monitorizate de studiu, asteptarile consumatorilor privind preturile au depasit faza de varf, scazand in al doilea trimestru. Italia inregistreaza in prezent cel mai scazut nivel (-18,4 puncte). Cu toate ca valoarea indicatorului ramane foarte ridicata in Franta, la 32 de puncte, situatia din aceasta tara s-a ameliorat considerabil: in aprilie, indicatorul se afla inca la valoarea de 49 de puncte. Si in Austria, asteptarile privind preturile se afla la un nivel ridicat, respectiv la 30,6 puncte. Valoarea indicatorului a crescut in Marea Britanie, Cehia si Grecia. In Marea Britanie, asteptarile consumatorilor privind preturile au scazut cu mai mult de 19 puncte in perioada cuprinsa intre lunile martie (17,3 puncte) si mai (-1,9 puncte). In Grecia, evolutia asteptarilor privind preturile este contradictorie. In perioada aprilie – mai, valoarea indicatorului a scazut cu 15,2 puncte, ajungand la -17,6 puncte. In iunie insa, asteptarile privind preturile au crescut foarte puternic, ajungand la nivelul actual de 8,7 puncte. Discutiile privind majorarea impozitelor ca parte a noului pachet de masuri de austeritate par sa aiba impact.
Asteptarile privind veniturile
In al doilea trimestru a lui 2011 asteptarile privind veniturile au crescut si ele in Europa. Valoarea indicatorului a inregistrat o crestere in Germania, Spania, Austria, Romania si Polonia, iar in unele cazuri cresterea a fost semnificativa. Cu 44,6 puncte, Germania continua sa inregistreze, de departe, cea mai ridicata valoare. Valoarea indicatorului s-a stabilizat, desi se afla la un nivel coborat, in Bulgaria si Cehia, in timp ce in Franta a coborat la un minim record de -41,9 puncte in iunie. Doar grecii sunt mai pesimisti: valoarea indicatorului se afla la -58,6 puncte in iunie. Masurile drastice asociate celui de-al doilea pachet de austeritate, inclusiv majorarea impozitelor, desfiintarea altor ajutoare sociale si reducerile salariale din sectorul public au toate impact asupra Greciei.
Situatia economica se va redresa treptat in Spania, in opinia locuitorilor acestei tari si, in consecinta, ei anticipeaza o imbunatatire a situatiei lor financiare. Cu toate ca rata somajului inca mai depaseste 21%, aceasta a inregistrat o usoara scadere in toate sectoarele economice. In Polonia, indicatorul a atins un minim record, situandu-se la -47,5 puncte in aprilie. Intre timp valoarea acestuia a urcat, si a ajuns la nivelul actual de -27,4 puncte. Economia poloneza a reusit sa se redreseze foarte bine dupa criza economica globala, inregistrand anul trecut o crestere de 3,8%. In primul trimestru al lui 2011, produsul intern brut a crescut cu circa 4,5% si, ca urmare, polonezii spera sa beneficieze in lunile care urmeaza de majorari salariale. Cu toate ca rata somajului ramane destul de ridicata, situandu-se in jur de 13%, in primul trimestru al anului s-a inregistrat o crestere a ocuparii fortei de munca de 4,1%, ceea ce marcheaza inceputul unei redresari.
Dorinta de cumparare
Germania a inregistrat o valoare maxima record de 35,1 puncte, in timp ce Grecia se situeaza la celalalt capat al scalei, cu -41,8 puncte, urmata indeaproape de Marea Britanie cu -41,5 puncte. In Bulgaria, valoarea indicatorului a scazut si mai mult in al doilea trimestru, insa nu la fel de brusc ca in trecut. Incepand din martie, valoarea acestuia a scazut cu aproape 6 puncte, situandu-se in prezent la -3,1 puncte, cea mai coborata valoare inregistrata din februarie 2005. Pe termen mediu, inflatia ar putea deveni o problema grava in Bulgaria. O rata a inflatiei de aproape 6% constituie o amenintare atat la adresa stabilitatii politice a tarii, cat si a perspectivelor ei de crestere de durata.