Evaluarea și acreditarea furnizorilor de servicii acordate bolnavilor terminali
Principalul beneficiu adus de sistemul de evaluare, dezvoltat în cadrul unui proiect sprijinit financiar de Norvegia, Islanda și Liechtenstein, și derulat în parteneriat cu Institutul Regional de Oncologie Iași și Spitalul Municipal Câmpia Turzii, este al pacientului cu cancer sau altă boală cronică progresivă și incurabilă, care odată internat sau vizitat la domiciliu de un serviciu acreditat, va primi îngrijiri paliative de la o echipă multidisciplinară, care va răspunde tuturor nevoilor sale: fizice, dar și emoționale, sociale și spirituale.
Pregătirea pentru obținerea acreditării va duce atât la adoptarea unui set de instrumente pentru evaluarea complexă a nevoilor și simptomelor pacientului, cât și la un proces de învățare pentru membrii echipei de paliație, care va trebui să includă: medic, asistent medical, asistent social, psiholog, infirmier, îngrijitor și optional- terapeut, coordonator de asistență spirituală, dietetician, farmacist, precum și voluntari.
Pentru a veni în sprijinul furnizorilor de paliație și a încuraja inființarea de noi servicii de calitate HOSPICE Casa Speranței pune la dispoziție pe www.studiipaliative.ro iar Asociația Natională de Îngrijiri Paliative preia pe www.anip.ro Ghidul furnizorului de servicii de îngrijiri paliative în vederea acreditării și Dosarul de observație clinică generală a apacientului în îngrijiri paliative (propus spre preluare Ministerului Sănătății).
Ghidul furnizorului de servicii de îngrijiri paliative în vederea acreditării vine în întâmpinarea celor care doresc să se pregătească și să parcurgă acest proces de acreditare. Sunt prezentați pașii concreți care trebuie urmați in perioada de pregatire a vizitei de evaluare, desfășurarea vizitei propriu-zise și finalizarea procesului prin raportul de evaluare și acordarea acreditării. De asemenea, sunt atașate modele ale diferitelor documente și instrumente de lucru foarte utile.
Ideea realizării unui sistem de evaluare a furnizorilor de servicii specializate de îngrijiri paliative a stat la baza proiectului care și-a propus Crearea unui sistem național de evaluare a serviciilor de îngrijiri paliative pentru grupuri vulnerabile, proiect derulat in cadrul Programului RO10 – CORAI, finanțat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (valoarea finantarii proiectului : 487.378 lei).
În cadrul proiectului, specialiști cu experiență clinică și organizatorică din domeniu și reprezentanți ai autorităților au colaborat pentru realizarea a două metodologii specifice de evaluare a furnizorilor de îngrijiri paliative în regim de internare și la domiciliu.
Evaluarea serviciilor pe baza acestor metodologii a fost asumată de Asociația Națională de Ingrijiri Paliative (ANIP), ca asociație profesională, și se estimează că va fi preluată de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) în programul de evaluare și acreditare a unităților sanitare și pentru monitorizarea calității în serviciile de sănătate din România.
Cinci spitale publice și organizații neguvernamentale au acceptat să contribuie ca unități-pilot în acest proiect, au aplicat criteriile de evaluare și s-au supus voluntar evaluării: Institutul Regional de Oncologie Iași – compartimentul de îngrijiri paliative, Spitalul Municipal Câmpia Turzii – compartimentul de îngrijiri paliative, Hospice Casa Soarelui Constanța – unitate cu paturi de paliație, Hospice Emanuel Oradea – îngrijiri paliative la domiciliu, HOSPICE Casa Speranței (Brașov și Bucuresti) – unități cu paturi (adulți și copii) și îngrijiri paliative la domiciliu. Până la preluarea procesului de acreditare de catre ANMCS, certificatele de acreditare vor fi acordate acestor servicii de către Asociația Națională de Îngrijiri Paliative cu ocazia Conferinței Naționale din 27-29 octombrie 2016, la Băile Felix.
La întâlnirea de finalizare a proiectului, din 19 mai 2016, la București au fost invitați la masa dialogului reprezentanți ai Autoritații Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, evaluatorii pregătiți în proiect si furnizori de îngrijiri paliative din București, Brașov, Argeș, Bacău, Bihor, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Sibiu, Timișoara.
Un număr de 15 evaluatori independenți au fost instruiți în cadrul proeictului și s-au implicat în evaluarea unităților și serviciilor amintite.
„Crearea unui sistem national de evaluare a serviciilor de îngrijiri paliative pentru grupuri vulnerabile”- este un proiect derulat în cadrul Programului RO10 – CORAI, finanțat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (valoarea finantarii proiectului 487.378 lei) http://www.studiipaliative.ro/proiecte/evaluarea-serviciilor-de-ingrijiri-paliative-coerent/