Europa este pe calea cea bună pentru a ieși din criză
În ciuda diferențelor semnificative dintre țări, există semne că europenii încep să fie mai puțin pesimiști, înregistrându-se o creștere a numărului persoanelor care consideră că partea cea mai dificilă a crizei a trecut. 30% din europeni consideră că impactul crizei asupra pieței forței de muncă a atins deja nivelul maxim (o creștere de 7 puncte față de sondajul precedent, din toamna anului 2011).
Peste 8 din 10 europeni consideră că statele membre ale UE ar trebui să colaboreze mai strâns ca urmare a crizei și peste jumătate din respondenți cred că, pe termen lung, UE va ieși mai puternică din criză.
La fel ca în sondajele Eurobarometru anterioare, răspunsurile cu privire la situația economiilor naționale diferă foarte mult de la un stat membru la altul. Dacă peste trei sferturi din cetățenii suedezi, luxemburghezi și germani afirmă că situația economică este bună, mai puțin de 5% din cetățenii irlandezi, portughezi, spanioli și greci împărtășesc această opinie. În general, în cursul ultimelor 6 luni, procentul persoanelor care afirmă că situația actuală a economiei naționale este bună, și anume 27% (-1), precum și procentul celor care consideră că situația este proastă, 71% (procent neschimbat) au rămas relativ stabile.
Cetățenii continuă să considere UE cel mai eficace actor – alături de guvernele naționale – în contracararea efectelor crizei economice. Ca de obicei, sondajul Eurobarometru indică asemănările și diferențele dintre opinia publică din statele membre ale UE în ceea ce privește principalele preocupări ale populației (șomaj, inflație și situația economică).