Eticheta in afaceri (IV) – Arabia Saudita
Salutul
La salutul dvs., arabii pot raspunde cu "Assalamo Alaikum" (aproximativ "pace pentru tine si sa fii binecuvantat de Dumnezeu"). Aceasta forma de salut subliniaza orientarea spre pace si dragoste din religia islamica. Exista mai multe forme de salut. Intre prieteni, un mod mai traditional de salut consta in strangerea mainii drepte simultan cu punerea mainii stangi pe umarul drept si sarutul pe cei doi obraji. Recomandabil este sa imitati partenerul. Salutul se poate prelungi cu o conversatie despre diverse generalitati. Respectul pentru cei varstnici il aratati prin a-i saluta intai pe acestia. Inainte de intalniri, incercati sa memorati cat mai corect numele persoanelor si modul in care va adresati lor.
Prezentare
Chiar daca este cald, acoperiti-va intotdeauna umerii, abdomenul si coapsele. Arabii asteapta de la straini un standard de modestie, dar nu sa imbrace hainele locale (poate fi chiar o ofensa).
La intalnirile de afaceri, barbatii trebuie sa poarte sacou, camasa cu maneci lungi, inchisa pana la gat. Trebuie evitate bijuteriile vizibile, mai ales in jurul gatului. Femeile se vor imbraca mai modest, manecile care acopera cotul sunt obligatorii, iar pantalonii nu sunt recomandati. Pentru intrarea intr-o moschee, femeile trebuie sa poarte o esarfa pe cap.
Punctualitate
A ajunge la timp la o intalnire este un fapt foarte apreciat.
Comportamente in public
In unele cladiri se obisnuieste descaltarea. Mana stanga este considerata impura si rezervata igienei personale. Din acest motiv, evitati gesturile cu mana stanga, nu mancati si nu aratati spre o alta persoana cu mana stanga. Cand stati pe scaun, asigurati-va ca talpa pantofului este paralela cu podeaua pentru a nu se vedea (de asemenea, un tabu). Daca doi barbati se tin de mana, acesta este un semn al prieteniei. Gestul cu degetul mare ridicat este considerat ofensator.
In lumea musulmana, ziua de vineri este sfanta, zi in are nu se lucreaza. In cadrul Ramadanului se posteste. Chiar daca strainii nu trebuie sa posteasca, este recomandabil ca ei nu sa nu manance, sa bea, sa fumeze sau sa mestece guma in public.
Conversatii de afaceri la masa
Mesele de afaceri se tin, de obicei, in cadrul restaurantelor. Daca relatia va evolua, invitatia la masa ar putea fi pentru acasa. Socializarile au loc intre barbati sau daca sunt incluse si femei, atunci se vor tine in camere separate.
Tinuta este conservatoare, iar la intrarea in casa va descaltati.
Cadourile nu sunt necesare, dar sunt apreciate. Evitati sa admirati prea mult un obiect, gazda dvs. s-ar putea considera obligata sa vi-l ofere. Daca vi se ofera un cadou este nepoliticos sa refuzati. Sotiei nu i se aduc cadouri deoarece poate fi interpretat ca un gest romantic.
La masa nu cereti bauturi alcoolice, dar puteti sa acceptati daca vi se ofera. Oricat ar fi de dificil, nu refuzati mancarea oferita, chiar daca sunt ochi de oaie (considerate o delicatesa).
La discutiile informale, subiecte nerecomandate sunt: politica, israelienii, femeile (nici macar despre starea de sanatate a fiicelor sau sotiilor). Subiecte recomandate: familia (dar, fara referiri la sotii si fiice), sportul, calatoriile, afacerile.
De obicei, comunicarea este mai putin alerta, asa ca nu trebuie sa va simtiti obligati sa vorbiti in timpul unei perioade mai lungi de liniste.
In cadrul unei intalniri mai lungi, conversatia poate fi intrerupta, iar persoana poate parasi sala pentru 15-20 de minute pentru rugaciunile zilnice (arabii se roaga de cinci ori pe zi, la ore anuntate in ziarele locale).
Persoana care pune cele mai multe intrebari este probabil cea mai putin importanta, iar persoana cu puterea decizionala este mai probabil sa fie tacuta si sa observe.
"Eticheta" bacsisului
Majoritatea restaurantelor includ in nota de plata si bacsisul. Daca aceasta suma nu este trecuta pe nota, chelnerul se va multumi cu 10% din valoarea consumatiei.
Acelasi procent poate fi oferit si pentru serviciile hotelului si ale coaforului.
Soferul taxiului nu asteapta un bacsis de la dvs. in mod special, dar va rotunji in sus suma pe care o datorati.