Esti antreprenor? 3 motive clare pentru care avem nevoie de tine să fii mai productiv
Probabil unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori ai zilelor noastre este Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, dar și unul din fondatorii cunoscutului serviciu PayPal. Viziunea lui Elon Musk, care părea exagerată în urmă cu zece ani, aceea de a coloniza planeta Marte, pare să devină din ce în ce mai realizabilă. Atât Tesla cât și SpaceX sunt companii care urmăresc același obiectiv, și după ani de zile de încercări, eșecuri, critici și mai ales investiții semnificative și riscuri pe plan profesional și personal, Elon Musk este din ce în ce mai recunoscut ca fiind cel mai vizionar antreprenor din lume. Povestea sa aduce în prim-plan încăpățânarea de a duce viziunea la ceva realizabil. Punctul cheie al lui Elon Musk este planificarea activităților companiilor sale, petrecându-și săptămâna între fabrica Tesla din Palo Alto și fabrica Space X din Los Angeles. Fiecare minut contează pentru Elon Musk, fiind interesat în creșterea eficienței organizațiilor sale, totul ducând la rezultatele pe care le observăm astăzi.
Exemplul lui Elon Musk, poate părea desprins din filmele SF, însă la bază este multă muncă, pasiune, perseverență și determinare. Poți să te gândești la care ar fi motivele tale pentru a fi mai productiv?
Poate ținta finală (creșterea productivității și rezultatele) ar trebui completate cu câteva motive clare pentru care avem nevoie de tine să fii mai productiv!
Viziunea ta
Dacă ești antreprenor, probabil ai o viziune clară către ce vrei să obții. Dacă scopul este doar să te îmbogățești, ar trebui să faci o analiză mai detaliată. Cu siguranță aspectele financiare reprezintă un motiv serios, însă experiența arată că foarte mulți antreprenori renunță la siguranța unui salariu într-o multinațională, pentru a porni la drum cu propriul proiect. De cele mai multe ori, până când afacerea ajunge să se autosusțină, apar o serie de perioade dificile, în care viziunea este ceea ce îl face pe antreprenor să continue. Gândește-te care este viziunea ta, și va fii un motiv serios să devii mai productiv.
Construirea unei echipe
Michael Hyatt (vorbitor inspirațional în leadership) spune ca dacă visul tău nu implică construirea unei echipe, atunci visul tău nu este suficient de mare. Când ești productiv, dezvolți afacerea ta și determini un impact pozitiv ce conduce la nevoia angajării unor oamenii care să te ajute. Dincolo de crearea de locuri de muncă, pe care o afacere antreprenorială o determină, crearea unei echipe reprezintă una din cele mai interesante experiențe pe care un antreprenor poate să le aibă. A avea oameni care să te urmeze, te face să devii liderul “tribului” tău, așa cum spune Seth Godin.
Valoarea creată
Timp de 5 ani, am studiat modul în care valoarea creată de companii conduce la performanță (vezi detalii despre cartea mea „Analiza performanței prin creare de valoare” aici). Dincolo de valoarea creată pentru acționari, un mod prin care companiile de top se diferențiază este prin valoarea creată pentru părțile interesate (clienți, furnizori, mediul înconjurător, angajați și nu în ultimul rând comunitatea). Când începi să fii mai productiv, începi să creezi valoare care depășește limitele rezultatelor financiare. Conduce la impact pozitiv și la atingerea unor nevoi clare ale clienților tăi. Acest lucru determină continuarea acestui ciclu cu crearea de valoare de către clienți și povestea continuă.
Motivele din spatele acțiunilor noastre sunt cele care ne dau impulsul necesar în momentele mai dificile sau cele care ne fac să fim mai rapizi atunci când avem perioade cu rezultatele dorite.
Ce acțiuni întreprinzi astăzi pentru a-ți crește productivitatea?
Pe 25 mai 2016, Costin Ciora organizează workshop-ul “4 pași strategici de productivitate pentru antreprenori”, la Seneca Anticafe. Detalii și înscrieri pe http://www.costinciora.ro/workshop/
Costin Ciora este Consultant în Productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autorul cărții „Analiza performanței prin creare de valoare” și co-autor la numeroase articole de profil academic pe subiectul analizei economico-financiare. După mai bine de 7 ani de cercetare în mediul academic și 6 ani de antreprenoriat, Costin se concentrează în prezent pe studierea productivității individuale, intrucât după spusele sale, nivelul de productivitate al angajaților determină performanța organizațională. Este Digital Certified Coach și prin intermediul programelor sale de productivitate, contribuie la identificarea tiparelor care conduc la scăderea productivității, precum și la soluții pentru transformare.