Energia simfonică a Festivalului Enescu
Pentru cei care nu au avut ocazia de a frecventa ediţiile anterioare ale Festivalului Enescu, există câteva motive serioase pentru care luna septembrie devine luna delicateselor auditive, dar şi vizuale. În definitiv, vom avea parte de seri pline de farmec în compania unor muzicieni de renume internaţional, de spectacole în aer liber, de workshop-uri de muzicologie şi multe altele.
O noutate absolută pe care o recomandăm cu încredere este Ebienale, expoziţia de artă contemporană, în care publicul festivalului George Enescu va putea viziona lucrări ale tinerilor artişti contemporani, o mare parte dintre ei studenţi ai Universităţilor de Arte, şi proaspăt absolvenţi.
Echipa bienalei festivalului Enescu (Ebienale) condusă de curatorul Ilina Schileru, a lansat la sugestia directorului executiv al Festivalului, Mihai Constantinescu, un open call către colegii ei din Universitatea de Arte Bucureşti pentru a organiza o expoziţie inedită. Propunerea a trezit interesul mai multor studenţi decât estimat, astfel încât la încheierea înscrierilor în iulie 2011, peste 80 de aplicanţi reuneau numele universităţilor de arte din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Oradea şi Iaşi. Un success neaşteptat şi îmbucurător pentru echipa organizatoare care va pregăti înspre deliciul publicului festivalului mai multe expoziţii, găzduite de Sala Palatului la etajul 2, în holul sălilor Radio, Atheneu şi în piaţa festivalului cu proiecte contemporane prin care tinerii artişti vizuali îşi prezintă preocupările în sfera estetică, socială, culturală, sub semnul „mesajului codat“, aceasta fiind propunerea temei pe care curatoarea Ilina Schileru a lansat-o ca o provocare pentru colegii ei participanţi.
Dacă în sălile de concerte, foyerele vor străluci prin culoare şi mesaje codate, Piaţa Festivalului va oferi în spaţiile dintre concerte un periplu în imaginaţia absolvenţilor de film din Universitatea de Arte, secţia Foto-Video şi UNATC, regie.
Festivalul se bucură, de asemenea, şi de iniţiativa deosebită a Muzeului Naţional de Artă, care sub atenta coordonare a curatorului Alina Skultety, va delecta curiozitatea publicului cu o serie de lucrări ale pinacotecii, care se întâlnesc pe simeze sub egida Festivalului Enescu, şi a celebrării muzicii.
Toate aceste detalii-surpriză sunt pregătie pentru a facilita întâlnirea mai multor lumi odată cu ocazia festivă enesciană. Publicul amator de muzică cultă are şansa să i se aducă în spaţiul familiar al sălilor de concerte o galerie de artă contemporană, iar artiştilor vizuali tineri li se oferă şansa de a se întâlni cu un public avizat, cult, şi destul de pretenţios.
Ebienale reprezintă Bienala Enescu, iar organizatorii speră că această primă ediţie să bucure publicul festivalului şi să îşi formeze o tradiţie precum festivalul şi-a creat-o prin profesionalism şi seriozitate. Printre noutăţi publicul va remarca o nouă imagine grafică pe care Festivalul o propune, însoţită de un logo: magia există!
Sperăm ca magia Festivalului George Enescu să vă seducă şi să vă convingă să păşiţi în sălile de concerte, vizitînd în prealabil Ebienale!