Elevul şi leadership-ul: 9 lucruri esenţiale pe care trebuie să i le insufli ca să reuşească în viaţă
Pregătirea tinerilor pentru viaţă începe încă din copilărie. La fel de importantă ca şi sănătatea fizică este sănătatea emoţională şi psihică.
Dar care sunt aspectele care îi ajută pe tineri să se dezvolte în mod armonios şi să dobândească capacitatea a-şi gestiona propria viaţă în cel mai bun mod?
Autocunoaşterea şi acceptarea de sine
Este important ca tinerii să fie încurajaţi să se autocunoască, pentru că în acest fel vor afla care sunt atuurile pe care se pot baza şi care sunt aspectele pe care este necesar să le îmbunătăţească, astfel încât să îşi atingă atât obiectivele contextuale, cât şi pe cele pe termen mediu şi lung.
De asemenea, tinerii au nevoie să ştie că diferenţele sunt bune, pentru că acestea îi fac unici şi speciali.
Pentru ca tânărul să se autovalorizeze este necesar să fie acceptat şi respectat de persoanele importante din viaţa lui, pentru ceea ce reprezintă ca individ.
Independenţa
Fiecare individ are nevoie să facă toate acele lucruri de care este capabil în raport cu stadiul său de dezvoltare fizică şi psiho-emoţională.
Deşi pentru adulţi este tentant să facă lucruri în locul celor mici, pe termen lung acest comportament le transmite mesajul că ei nu au de fapt capacitatea de a se descurca singuri. În timp, această convingere le va şubrezi stima de sine şi există riscul să abandoneze un obiectiv, fără a încerca măcar să-l atingă, din teama de a eşua.
Atunci când întreprind ceva nou se poate întâmplă să nu reuşească încă de la prima încercare; acum este momentul în care au nevoie să fie încurajaţi să persevereze.
De asemenea, pentru a-i susţine în procesul către obţinerea independenţei, tinerii au nevoie să fie stimulaţi astfel încât să câştige proprii lor bani; de exemplu, având un job part time pe timpul vacanţei de vară.
Gândirea critică
Pentru a evita situaţiile în care tânărul este influenţat cu precădere de ceea ce se întâmplă în jurul sau, fără a trece prin filtrul gândirii informaţiile care i se transmit prin diverse surse, este fundamental să-i fie încurajată gândirea critică.
Capacitatea de a lua decizii
Capacitatea de a lua decizii este important a fi stimulată încă de la vârste foarte mici. Faptul că este implicat în procesul de decizie îl ajută pe tânăr pe de o parte să fie în contact cu el însuşi şi să ţină seama de propriile sale nevoi şi, pe de altă parte, îi transmite ideea că este suficient de capabil să aleagă cea mai avantajoasă variantă pentru el.
Originalitatea
Uneori tendinţa tinerilor este să adere la ideile grupului din care fac parte, din teama că în caz contrar vor fi respinşi. Însă doar atunci când ai idei autentice şi acţionezi după propriile principii aduci într-adevăr un plus care poate face diferenţa.
Creativitatea
Atunci când li se impun tipare de gândire, comportament şi acţiune, care sunt considerate dezirabile de către adulţi, tinerii au tendinţa să ia lucrurile ca atare şi să nu mai fie creativi.
Însă creativitatea este o trăsătură foarte importantă pentru că îi ajută să găsească soluţii autentice la situaţiile dificile cu care se confruntă.
Nu de fiecare dată ceea ce funcţionează pentru majoritatea oamenilor este util pentru fiecare dintre noi. Tocmai de aceea este esenţial că tinerii să fie încurajaţi să vină cu propriile lor soluţii la problemele pe care le întâmpină.
Capacitatea de a negocia
Pentru a-şi dezvolta capacitatea de negociere, este fundamental ca tinerii să aibă libertatea de a-şi exprima şi susţine de fiecare dată punctul de vedere, fără a li se transmite că ceea ce gândesc şi spun este greşit.
Încrederea în sine
Toate aspectele de mai sus îi ajută pe tineri să-şi construiască pas cu pas încrederea în sine, astfel încât să se bazeze întotdeauna, în primul rând, pe ei înşişi.
Modelele pozitive
Fiecare context în care tânărul se află este un prilej pentru a achiziţiona un exemplu pozitiv de viaţă.
Cu siguranţă, familia este cea mai importantă atunci când ne referim la identificarea cu un anumit model; însă de asemenea şcoala, cercul de prieteni şi în general, orice grup pe care tânărul îl frecventează îşi pun amprenta asupra dezvoltării sale într-o anumită măsură.
Aşa cum ştim cu toţii foarte bine, puterea exemplului este cea mai relevantă. Dincolo de lucrurile pe care le spunem, felul în care acţionăm este decisiv.
În concluzie, tinerii au nevoie să frecventeze medii care să încurajeze o viziune pozitivă şi autentică despre viaţă.