eLearningul romanesc este pe maini bune
La sfarsitul lunii noiembrie, membrii echipei SIVECO Romania au avut inca o data ocazia sa-si stranga mainile si sa se felicite reciproc: Platforma AeL dezvoltata de SIVECO a castigat distinctia World Summit Award pentru sectiunea de eLearning, in cadrul galei desfasurate in Tunisia. Dupa o nominalizare la European IST Prize si inaintea participarii la Gala Finala a „eEurope Awards for eGovernment” de la Manchester, trofeul ridicat la Tunis de Irina Socol, Director General SIVECO Romania, este mai mult decat un premiu obtinut de o companie privata romaneasca: este un premiu al intregii industrii romanesti de software.
Ce reprezinta platforma AeL? Este acesta cel mai de succes produs SIVECO?
AeL este o platforma de invatare asistata de calculator, sau de eLearning, cum i se spune in limbajul de specialitate. Poate ca ar fi util sa spunem explicit si ce NU este: NU ESTE un profesor in sine, NU ESTE o alternativa de studiu (ci un instrument complementar), nu poate si nu trebuie sa inlocuiasca profesorul. Este un instrument in mana dascalilor, unul ca si tabla sau o bucata de creta. AeL functioneaza in 1.510 retele de computere distribuite de Ministerul Educatiei si Cercetarii in toate liceele din Romania in cadrul programului Sistem Educational Informatizat (SEI), alte 3.228 de platforme fiind in curs de implementare in gimnazii.
Oferta SIVECO Romania cuprinde numeroase produse de succes. E greu de spus care este „cel mai de succes” dintre toate. Cu siguranta insa ca fiecare a contribuit la construirea brandului SIVECO Romania. AeL este poate mai popular, pentru ca are aproape un milion de utilizatori in randul elevilor si profesorilor din toata tara.
De cand a fost ea implementata?
Implementarea AeL a inceput in 2001, in cadrul programului SEI, program aflat la a patra etapa de desfasurare. La sfarsitul acestei etape, vom avea 3.228 de laboratoare informatizate pentru gimnazii, 1.255 de lectii multimedia distribuite in toate laboratoarele informatizate, 42 de centre judetene de instruire pentru formarea continua a cadrelor didactice si lectii electronice multimedia pentru invatarea limbii engleze pentru anii de studiu I-VIII. La finalul procesului de implementare, AeL va avea peste trei milioane de utilizatori. Nu e putin pentru o tara care, inainte de programul SEI, avea trei calculatoare pentru fiecare 100 de elevi, iar de software educational nici nu putea fi vorba.
Povestiti-ne cate ceva despre premiile obtinute de platforma AeL.
Prezenta romaneasca la evenimente majore de eLearning nu mai este de mult o surpriza. Reprezentanti ai numeroase organizatii de prestigiu ne felicita pentru progresele realizate de la un an la altul.
Succesul AeL este rezultatul multor ani de munca, daruire si pasiune. Este meritul intregii echipe SIVECO, de la project manageri, la dezvoltatori. Irina Socol, Director General SIVECO Romania
Anul acesta, AeL a fost nominalizat la „eEurope Awards for eGovernment”. Aceasta noua recunoastere europeana vine la mai putin de un an de la nominalizarea produsului nostru la European IST Prize, cea mai importanta competitie europeana ce rasplateste inovatia in domeniul tehnologiei informatiei – un echivalent al Premiilor Oscar pentru IT.
Tot anul acesta, proiectul de informatizare a invatamantului preuniversitar (SEI) a obtinut Premiul „Best Bridge over the Digital Divide”.
Castigarea World Summit Award si nominalizarea platformei AeL la „eEurope Awards for eGovernment” impun o constientizare a mediului european de afaceri si de cercetare in privinta statutului Romaniei, de producator important de eLearning. Irina Socol, Director General SIVECO Romania
Momentul Tunisia – World Summit Award 2005, competitia mondiala care selecteaza si promoveaza cele mai valoroase produse care inglobeaza continut multimedia – este o recunoastere internationala importanta si meritata a acestui efort urias depus de echipa SIVECO, nu doar in dezvoltarea de software educational, ci si in proiectul Sistem Educational Informatizat, in ansamblu. Cantitativ, acest efort se ridica la 143 de ani/om. Romania a participat la toate cele opt categorii ale competitiei, alaturi de alte 167 de tari, singurul premiu fiind obtinut la sectiunea eLearning de catre lectiile AeL (prezentate in concurs sub numele de „Advanced e-Learning Objects”), incluse astfel in topul celor mai valoroase 40 de aplicatii din cele peste 750 care au concurat la World Summit Award 2005. Premierea lectiilor AeL inseamna recunoasterea faptului ca acest produs este unul dintre cele mai valoroase de pe piata, un produs care respecta standardele pentru compatibilitate, stabilitate si performanta si care poate face fata cu succes pe piata internationala. Romania primeste astfel recunoasterea internationala a calitatii produselor ce inglobeaza continut multimedia, dovedind ca este un nume de referinta in domeniul eLearning.
Aceste recunoasteri internationale pentru AeL sunt deosebit de onorante nu doar pentru noi ca producatori, ci si pentru utilizatorii actuali si viitori ai platformei: elevii si profesorii din intregul sistem de invatamant preuniversitar. Aprecierile favorabile, exprimate in repetate randuri de experti europeni, sunt cea mai buna dovada ca, in Romania, elevii si profesorii folosesc un produs performant si competitiv pe plan international.
Am demonstrat inca o data valoarea Pachetului de lectii interactive AeL, dar si contributia SEI la dezvoltarea societatii informationale si la definirea unei educatii durabile in Romania.
Ce feedback primiti de la utilizatorii lectiilor interactive cuprinse in Platforma AeL?
Sistemul Educational Informatizat este un proces continuu, ale carui progrese depind de implicarea si feedback-ul beneficiarilor. Cu 55.000 de utilizatori inregistrati si 14 site-uri componente, Portalul SEI este astazi cea mai importanta comunitate virtuala din Romania, reunind profesori, elevi si parinti din toata tara. Fie ca ne lauda sau ne critica, feedback-ul lor este foarte important pentru noi, pentru ca ne ajuta sa fim si mai exigenti cu noi, sa oferim produse si servicii de calitate.
Lectiile AeL reprezinta un excelent exemplu de abordare inovativa a eLearningului. Materialele digitale pot fi folosite in diverse medii de instruire si acopera o mare varietate de materii: matematica, fizica, istorie, chimie, biologie, informatica, geografie si tehnologie. Lectiile AeL ofera profesorului flexibilitate si reprezinta o unealta exceptionala care promoveaza abordarea centrata pe elev. Au un design foarte clar, placut, care contribuie in mod semnificativ la intelegerea conceptelor si fenomenelor prezentate. Bogate in functionalitati multimedia, lectiile AeL sunt un exemplu de buna practica pentru noile tendinte din eLearning. Motivatia juriului World Summit Award, Tunis, 2005
Profesori de liceu, institutii academice si elevi s-au implicat adesea in acest proces, participand la manifestari precum Concursul national de software educational, Cupa SIVECO sau .Campion.
Lectiile pe care ei le propun la Cupa SIVECO sunt cele mai palpabile si mai valoroase reactii de raspuns, pentru ca practic ne arata CUM si CE vor sa invete in sistem de eLearning, ne spun foarte mult despre nevoile lor educationale.
Care sunt obiectivele urmatoare in privinta platformei AeL? Aveti in plan participarea la noi conferinte si evenimente de gen?
Calitatea, cantitatea, gradul de acoperire a curriculei scolare, varietatea surselor de provenienta, accesibilitatea si utilizarea lor in toata tara fac din pachetul de lectii interactive AeL cel mai legitim reprezentant eLearning al Romaniei pe plan international. Vom continua sa investim in procesul de cercetare si dezvoltare, sa promovam AeL si sa aratam lumii progresele facute de Romania in domeniul educatiei asistate de calculator.
In curand, vom pleca la Manchester, unde platforma de eLearning AeL este selectata sa participe la Gala Finala „eEurope Awards for eGovernment”. Acest premiu inseamna pentru Romania o recunoastere a inovatiei in sfera proiectelor europene de eGovernment, scopul principal al competitiei fiind promovarea cazurilor de succes in domeniu in randul statelor membre din Uniunea Europeana (incluzand aici si statele candidate).