Educaţie prin coaching=rezultate mai bune la BAC
Liceele respective, care au înregistrat în 2011 o rată a promovabilității la BAC de maximum 20%, au aplicat și au fost selectate pentru a face parte din faza-pilot a proiectului (februarie 2012-septembrie 2013). În aceste licee, cu sprijinul unor antrenori voluntari, profesorii, elevii și părinții au învațat să lucreze în echipă și să creeze, prin forțe proprii, o școală mai bună.
Cele 5 licee sunt: Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum Sibiu, Colegiul Tehnic “I.C. Ștefănescu Iași”, Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel și Liceul Tehnologic “Mecanică Fină” București. Mare parte dintre elevii acestor licee provin din medii defavorizate, cu familii monoparentale, părinți plecați în străinătate sau chiar fără părinți. Majoritatea elevilor intră la liceu cu note foarte mici și puțini reușesc să recupereze decalajul. În plus, mare parte dintre elevii din clasele terminale sunt nevoiți să se angajeze și renunță la studii.
În urma acestui proiect a rezultat o creştere semnificativă a promovabilităţii liceelor participante, în comparaţie cu evoluţia la nivel naţional. La Colegiul din Brașov, rata s-a triplat (de la 11 la 30%), iar la Iași și la Câmpulung Muscel s-a dublat. Liceul Tehnologic “Mecanică Fină” București se află într-o situație specială: aici rata promovabilității a crescut de la 1,9% la 13,7%, datorită elevilor din seriile anterioare care au promovat. Dacă avem în vedere elevii din promoția curentă, Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov a înregistrat o creștere de la 7% la 61%, dat fiind că s-au înscris la examen mult mai puțini elevi în comparație cu anul trecut. De asemenea, la Colegiul “Terezianum” Sibiu, creșterea a fost de 3 ori, de la 9% la 27%.
Impactul proiectului va fi prezentat într-un film documentar realizat de tânărul regizor Tedy Necula pentru Asociația ROI. Filmul se va numi chiar “Ba se poate!”.
Potrivit datelor finale publicate de Ministerul Educației Naționale (după soluționarea contestațiilor), la nivel național a fost înregistrată "o uşoară creşterea procentului de promovare" la 54,6% în 2013, față de 44,4% în 2012. În procente, creșterea este de 22% în 2013 față de 2012, ceea ce face ca evoluția liceelor incluse în proiectul Zburd-Educație prin coaching să fie spectaculoasă. Rata de medie a promovabilității pentru liceele tehnologice la nivel național a fost de 37%.
Inovația adusă de proiectul Zburd – Educație prin coaching este lucrul în echipă, rezultatul proiectului fiind, în fiecare liceu, o echipă funcțională din care fac parte 10-12 persoane: profesori, elevi, părinți. Majoritatea participanților în proiect au remarcat faptul că zidurile dintre profesori și elevi s-au topit și, ca urmare, comunicarea s-a îmbunătățit.