Echilibrul dintre generaţii dă forţă angajaţilor
Deţineţi 18 ferme, cu operaţiuni în şase judeţe. Câţi angajaţi are compania şi cum sunt repartizaţi pe domenii de act ivitate?
Compania noastră este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de pui din România. În cadrul Grupului Aaylex – în ferme, fabrica de nutreţuri, abator şi distribuţie – au fost create 2.000 de locuri de muncă şi apr oximativ 65 de profesii.
Gestionaţi un abator propriu în Buzău, acesta fiind unul dintre cele mai mari şi mai moderne abatoare din Europa. Cum şi unde au fost pregătiţi oamenii care lucrează aici?
Deschis în anul 2011, abatorul are în prezent 880 de angajaţi şi reprezintă o investiţie greenfield în valoare de 50 de milioane de euro. Odată cu inaugurarea noului abator şi mai apoi trecerea la programul de lucru în două schimburi, angajaţii au beneficiat de o serie de training-uri susţinute atât în ţară, cât şi în străinătate, care să asigure trecerea de la un flux de lucru rudimentar cu echipamente vechi şi neautomatizate, la o tehnologie de producţie de ultimă generaţie.
Cele şase judeţe în care aveţi operaţiuni se confruntă cu problema lipsei salariaţilor, ca urmare a emigrărilor? Sunt oameni care se întorc acasă pentru că pot găsi un loc de muncă la nivel european?
Există ceea ce noi numim sezonalitate în fluctuaţia pe care o monitorizăm continuu în acest business. Am căutat şi am găsit soluţii pentru ca aceasta să nu ne afecteze procesul de producţie, dar cu siguranţă că ne-ar plăcea ca angajatul român să rămână în ţară, din multe puncte de vedere. Avem situaţii în care oamenii pleacă pentru „o promisiune”, sperând că vor găsi în străinătate „pomul lăudat”. În general, discutăm cu angajaţii noştri şi îi convingem să rămână în ţară – deseori reuşim. Avem şi cazuri în care aceştia se întorc rapid şi îşi reconsideră poziţia, afirmând că „locul de muncă european” este în Aaylex, dar aveau nevoie de o altfel de experienţă.
Fiecare domeniu de activitate are particularităţile lui. Care sunt caracteristicile acestui domeniu? Care sunt calităţile pe care le căutaţi la un potenţial angajat?
Prima particularitate este că producem animale vii – păsări. Acest aspect este de o complexitate deosebită. A doua caracteristică este că vorbim de un business integrat (FNC/Ferme/ Abator/Distribuţie). Şi de aici o paletă imensă de provocări profesionale.
Angajatul Aaylex este un candidat serios, responsabil, cu potenţial şi aptitudini în zona de referinţă. Avem nevoie de experienţa anterioară în anumite posturi, dar aceasta nu este definitorie. Am creat un echilibru „nou intrat/cu vechime în post”, respectiv „tânăr absolvent/ angajat experimentat” care face din angajaţi o forţă formidabilă. Avem o echipă de management cu care construim şi dezvoltăm: procese, bugete, proiecte, strategii. Tot ceea ce clădim în juru l unui profil uman de calitate, nu are cum să fie altfel decât performant.
Cum se fac recrutările?
Recrutările le face echipa de HR a Grupului. Nu lucrăm cu firme Executive Search, nu facem leasing de personal prin prestatori externi, nu angajăm prin firme de recrutare. Acest lucru creează un challenge permanent pentru echipa de HR. Pentru exemplificare, aş aminti aici un proiect deosebit derulat în anu l 2013, respectiv trecerea de la lucrul într-un schimb la două schimburi în producţie – abator. Vorbim despre 350 de locuri de muncă nou create pentru care am de sfăşurat o selecţie cu o echipă de doi recruiteri având un time-frame de trei săptămâni. Misiunea a fost îndeplinită cu succes.
Care sunt valorile pe care compania le promovează în rândul angajaţilor ei?
Deviza noastră este: „Calitate! Creativitate! Rezultat!”
Misiunea Aaylex este de a livra cea mai bună calitate, cel mai bun gust şi ce le mai sănătoase produse. Pentru a obţine produse de calitate, compania investeşte continuu în dezvoltarea angajaţilor. Responsabilitatea orientată către angajat, către client dar şi către mediul înconjurător sau statul român este uşor vizibilă prin acţiunile pe care noi le întreprindem.
Derulăm în prezent un proiect de cercetare prin care dorim să reciclăm toate deşeurile rezultate din procesul de abatorizare. La acest moment, apele industriale şi reziduurile sunt tratate şi reciclate parţial prin staţiile de epurare, respectiv fabrica de biogaz. După transformarea deşeurilor de producţie, în energie, rezultă…
Continuarea materialului o găsiți pe www.hrmanageronline.ro.