Echilibrul ca mod de viata
Un tot unitar
Cristina Hanganu este un exemplu de om care nu si-a neglijat niciodata cariera, muncind mereu cu pasiune, dar pentru care, in egala masura, familia a avut un rol primordial. "Familia si cariera sunt doua aspecte ale vietii mele, nu sunt doua vieti pe care le traiesc in paralel. Nu as putea niciodata sa stau acasa, sa nu am o cariera. Imi este imposibil. Asa sunt eu construita, asa am ales sa traiesc. Pe de alta parte, nu as putea sa-mi neglijez copiii, nu dintr-un sentiment de vinovatie fata de ei, ci pur si simplu pentru ca ei fac parte din viata mea si, de multe ori, copiii sunt cei care ma remonteaza".
Drumul catre varf
Cristina Hanganu a inceput sa lucreze de la 18 ani, in compania Colgate-Palmolive. Dupa terminarea facultatii, a intrat intr-un ONG american. Apoi si-a completat studiile la Budapesta, urmand un master in tara vecina. In paralel, a fost realizatoare a unei emisiuni in limba romana la postul public de radio ungar. Anul 1997 o gaseste pe Cristina Hanganu la Connex, in departamentul de Corporate Communication, pe care ajunge dupa putin timp sa il conduca, in calitate de director. In fine, in 2002, s-a mutat la Michelin, devenind directorul de comunicare al companiei franceze pentru Romania si zona Balcanilor. In toti acesti ani, cariera si viata personala a Cristinei Hanganu au fost doua lucruri la fel de importante pentru ea, influentandu-se reciproc intr-un mod semnificativ.
Anii petrecuti la Connex si-au lasat o serioasa amprenta asupra Cristinei Hanganu. "In aceasta perioada, lucram si pana la 16 ore pe zi. A fost insa si una dintre cele mai frumoase perioade din viata mea profesionala, din toate punctele de vedere", isi aminteste ea. Nu ii ramanea prea mult timp liber, dar acest aspect nu a contat prea mult, deoarece, marturiseste Cristina Hanganu, "a fost o alegere personala, pentru ca era o companie noua, care avea toate sansele sa creasca, ceea ce s-a si intamplat ulterior. Era un domeniu nou. In 1997, comunicarea si relatiile publice erau la un nivel foarte scazut in Romania si puteam sa facem istorie. Iar lucrul acesta iti dadea o motivatie extraordinara. Puteai sa construiesti ceva de la zero. Am avut extraordinar de multa independenta si am facut ce-am crezut de cuviinta. Lucru care, iarasi, te motiveaza extraordinar". Recunoaste insa ca a trebuit sa faca multe sacrificii si, in primul rand, a trebuit sa renunte la hobby-urile pe care le avea, la lucrurile pe care le facea pentru ea ca om, nu ca director de comunicare. Era ceea ce se numeste un "workahoolic". Isi lasa zile de concediu de pe un an pe altul, muncind foarte mult, motiv pentru care a simtit ca nu mai da acelasi randament. A incercat insa din rasputeri sa nu-si piarda prietenii. Pentru aceasta, a apelat la micile minuni ale tehnologiei, gen palm-uri si organisere. "Faceam mari eforturi ca, cel putin la petrecerile pe care le facea cercul meu de prieteni, sa nu lipsesc, sa nu uit zile de nastere, sa nu uit ca este ziua de nastere a copilului unei prietene. Asta cerea un efort foarte mare si o organizare pe masura. Eu sunt o persoana foarte organizata si tipicara. Si acum, absolut tot ceea ce inseamna momente importante in viata oamenilor care conteaza pentru mine le am scrise in agenda", spune Cristina Hanganu. Si continua: "Sunt total dependenta de ceea ce inseamna calendare, organisere, telefon; toate lucrurile astea ma ajuta sa imi tin viata in ordine. Poate parea exagerat, dar notez pana si datele la care trebuie sa le fac vaccin celor doi copii ai mei. Le trec in organiser, iar cu o saptamana inainte, acesta imi va aminti, sa chem doctorul, sa aranjez lucrurile. Ziua de nastere a bonei, ziua de nastere a baiatului bonei le am acolo, pentru ca e important. E important sa-mi aduc aminte ca e ziua lui, ca trebuie sa-i cumpar un cadou, ca trebuie sa arat ca imi pasa". In aceasta incercare de ordonare a "haosului", a ajutat-o foarte mult si faptul ca provenea dintr-o familie in care "organizarea" era cuvantul de ordine.
Vremea deciziilor
Tot in Connex l-a cunoscut pe actualul ei partener de viata. In 2002 li s-au nascut doi copii, gemeni, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care a acceptat oferta celor de la Michelin. "Cand am venit aici, am luat niste decizii cu care managementul a fost de acord. Le-am spus: "Nu vin inainte de ora 9 la serviciu si nu plec dupa ora 18.00, decat in situatii de criza. Normal, daca sunt situatii de criza, dorm la serviciu, daca este cazul", povesteste ea. A facut acest lucru pentru a petrece mai mult timp alaturi de copii. "Poate sa tune, poate sa ploua, poate sa fie Bucurestiul blocat, eu la 18.30 sunt acasa cu copiii", spune Cristina. Din acelasi motiv, si-a modificat radical parerea fata de concediu. Acesta a devenit sfant, fiecare dintre cele 21 de zile ale vacantei fiind dedicate familiei. "Bineinteles", recunoaste Cristina Hanganu, "sunt perioade in care balanta inclina mai mult spre viata profesionala si momente in care simt ca si copiii, si partenerul de viata au mai multa nevoie de mine si atunci incerc sa inclin balanta in partea cealalta. Incerc sa profit de aceste perioade cat se poate de mult si sa petrec mult mai mult timp cu familia, cu parintii si cu prietenii".
Si totusi, n-ar fi reusit sa se imparta intre cariera si familie daca nu ar fi stiut sa-si gestioneze foarte bine timpul. "Totul tine de felul in care iti organizezi cele doua aspecte. Important este sa fii suficient de organizat si sa nu intri intr-un fel de cerc vicios, din care sa nu poti iesi. Cel mai periculos este sa nu constientizezi ca esti intr-un cerc vicios, in care munca este singurul lucru care este important. Eu am fost undeva pe acolo si, intr-un fel, m-am speriat. A fost foarte important, inclusiv pentru sanatatea mea mentala, sa existe si altceva in viata mea". Pe de alta parte, tot ea crede ca nici chiar cel mai bun "time management" nu poate face minuni. Oricat de bine ti-ai organiza timpul, niciodata nu vei reusi sa acorzi pe deplin importanta meritata carierei sau familiei. Cristina Hanganu spune despre ea: "Am momente cand imi dau seama ca nu fac fata rolului meu de angajat cu raspundere, rolului meu de mama, partenera de viata, amica si prietena. Sunt foarte multe roluri pe care le am si uneori ma simt ca un jongler la circ, cu farfuriile. Incontinuu trebuie sa ma misc de la o farfurie la alta pentru a le face sa se invarta, sa nu cada". Marturiseste ca uneori a lasat sa-i mai cada cate o "farfurie", dar niciodata cea mai importanta.
Vorbind despre roluri, o alta ipostaza a Cristinei Hanganu este cea de profesor. Este trainer la ASEBUSS si la Institutul Franco-Roman de Gestiune. A ales sa faca acest lucru nu pentru bani, ci pentru ca, spune ea, ii place sa impartaseasca din cunostintele sale unor oameni care chiar isi doresc sa invete lucruri noi. Si pentru ca este o alta forma de manifestare a profesiei sale.
Vremea schimbarii
Cum au transformat-o pe Cristina Hanganu experientele traite de-a lungul carierei? "Cea mai mare transformare tine de faptul ca am devenit mult mai exacta si mult mai rapida in decizii, pentru ca eu am fost mult timp genul de om care trebuia sa aiba absolut toate datele problemei pentru a lua o decizie. Voiam intotdeauna sa ma asigur ca decizia pe care am luat-o este cea mai buna. "Si mi-am dat seama ca, de fapt, o decizie luata la timp este mult mai pretioasa decat o decizie buna, luata prea tarziu. E mai bine sa iei o decizie care se poate dovedi buna sau mai putin buna, decat sa nu iei o decizie si sa astepti pana ai toate datele problemei". Aproape niciodata nu ai toate datele. Acest principiu l-am aplicat si in viata personala, sa incerc sa-mi adun cat mai multe informatii, dar sa nu <
O alta transformare a constat in faptul ca a inceput sa pretuiasca mult mai mult micile placeri ale vietii, cum ar fi cititul unei carti sau iesitul la un picnic, cu prietenii. Cateva pagini citite inainte de culcare constituie pentru Cristina o bucurie care cu greu ar putea fi inteleasa de o persoana pentru care timpul liber nu constituie o problema. "In aceste momente, simt ca ma deconectez de la aparate", spune ea si explica aceasta prin rarirea acestor momente.
Invers, schimbarile survenite in viata privata au ajutat-o pe Cristina Hanganu sa puna mai bine in balanta lucrurile si sa constientizeze ca nu toate asa-zisele "crize de la birou" sunt reale. Sa poata sa deosebeasca o problema cu adevarat grava de una urgenta, dar care nu afecteaza in mod fundamental bunul mers al lucrurilor. In plus, pentru a castiga mai mult timp, a invatat sa aiba mai multa incredere in oamenii de la serviciu si sa le delege acestora competente. In acest fel, s-a putut dedica mai bine propriilor activitati profesionale, nemaifiind nevoie sa se uite mereu peste umarul subordonatilor. Mai mult, a eliminat un factor suplimentar de stres si a putut sta mai mult alaturi de familie.
Maturitate
Directorul de comunicare de la Michelin se considera un om realizat. A ajuns la concluzia ca, pentru ca viata personala si cariera sa coexiste intr-o simbioza aproape perfecta, este nevoie de o organizare a vietii pana in cele mai mici amanunte. Si de o stabilire clara a prioritatilor. Cristina Hanganu are totusi un regret: "Mi-au trebuit foarte multi ani ca sa ajung la aceste concluzii".