Doi liceeni constanteni si-au deschis propriul business dupa ce au castigat o competitie scolara de antreprenoriat
O echipa de liceeni din Constanta si-a deschis un start-up in urma participarii in programul de antreprenoriat pentru tineri "Compania", derulat de Junior Achievement Romania in liceul lor. Tinerii au infiintat primul serviciu de curierat rapid pe bicicleta din Constanta – Bicycle Courier – ce angajeaza exclusiv tineri someri.
Prin acest serviciu, ei ofera clientilor posibilitatea de a livra produse la preturi multe mai bune decat ale concurentei, intr-un mod rapid si ecologic. Tariful unei livrari este unic, 10 lei, indiferent de distanta, greutate sau volum, iar termenul de livrare este cel mai mic de pe piata serviciilor de curierat: aproximativ 90 de minute. Totusi, curierii pe biciclete au si unele restrictii: nu livreaza colete ce depasesc 10 kg, au dimensiuni mai mari decat ale unui rucsac sau contin vietuitoare.
Cei 2 elevi care au infiintat Bicycle Courier au 16 si 17 ani si sunt cei mai tineri antreprenori din Constanta. Ideea afacerii s-a conturat in timpul programului de antreprenoriat pentru elevi "Compania", derulat de Junior Achievement Romania in liceul lor ca program optional, in cadrul caruia elevii au fost incurajati si consiliati sa initieze un business-pilot si sa faca cel putin o vanzare. Ei au pornit de la experienta a doi dintre membrii echipei, care au practicat ciclism de performanta la un club sportiv din Constanta. Din pura placere, unul dintre acestia livra ocazional colete pentru cunoscuti si prieteni.
Mini-compania experimentala s-a dovedit un real succes si a ajuns in finala competitiei nationale de antreprenoriat "Compania anului", unde a castigat premiul pentru "Cel mai bun plan de afacere", acordat de Citi Romania.
"Sa incepi si sa cresti o afacere nu este usor. Acest lucru necesita timp si resurse, deci trebuie sa faci multe sacrificii. Nu te mai joci pe calculator toata ziua, nu te mai trezesti la ora 12, nu mai dai banii pe orice tricou la moda, ci muncesti cat mai mult si reinvestesti fiecare banut pentru a te mentine pe piata. Cu toate acestea, daca vei avea succes, satisfactia va fi imensa si vei avea mult mai mult de castigat. Programul <<Compania>> a reprezentat pentru noi o rampa de lansare, o oportunitate pentru a vedea foarte clar cat de priceputi suntem in antreprenoriat, la ce suntem buni, ce trebuie sa imbunatatim la propria persoana, cat de importanta este documentarea inainte de inceperea unei afaceri si, mai ales, ce ne dorim sa realizam in viata", a spus Andrei Burghelia, membru al echipei Bicycle Courier.
Cei 2 elevi isi doresc ca business-ul lor sa fie unul sustenabil si in acelasi timp util pentru comunitatea lor. De aceea, angajatii firmei vor fi persoane aflate in somaj, iar compania va dona 10% din venituri catre o organizatie reprezentativa a elevilor. In plus, tinerii antreprenori si-au propus sa initieze programe sociale in domeniul sportului si protectiei mediului si sa se implice in promovarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ in Constanta.
Elevii au fost motivati sa infiinteze acest start-up si de facilitatile fiscale de care beneficiaza ca microintreprindere pentru intreprinzatori debutanti (SRL-D).
Educatie antreprenoriala in programa scolara
Cei 2 elevi de la liceul tehnologic "Virgil Madgearu" Constanta au pornit afacerea dupa ce au participat la programul de educatie antreprenoriala "Compania", derulat de Junior Achievement Romania. In anul scolar 2013-2014, la program au luat parte gratuit peste 17.100 de elevi si peste 500 de profesori din aproximativ 300 de scoli.
Tinerii au deprins concepte economice, au invatat sa elaboreze si sa implementeze un plan de afaceri si au fost consiliati de reprezentanti voluntari ai companiilor partenere.
Programul "Compania" este o experienta reala de antreprenoriat, prin care elevii au oportunitatea de a transforma o idee de afacere intr-un business pilot sau un start-up impreuna cu prietenii si colegii, intrand in competitie cu alte echipe din Romania si apoi din Europa. Fie ca sunteti elev, parinte sau profesor, puteti solicita introducerea programelor de antreprenoriat ale Junior Achievement in programa scolii. Informatii despre inscriere sunt disponibile pe www.jaromania.org.
Fonduri nerambursabile pentru tinerii antreprenori
Tinerii cu spirit antreprenorial pot profita de o serie de facilitati pentru a-si deschide propriile afaceri. Ei pot infiinta microintreprinderi pentru intreprinzatori debutanti (SRL-D) cu urmatoarele facilitati:
• O alocatie financiara nerambursabila de la stat reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 Euro, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri;
• garantii pentru credite de pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul in lei;
• scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata;
• scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului pentru inregistrarea microintreprinderii;
• consiliere si instruire.