Doctoratul o necesitate?
In aceasta viziune, exagerand putin, se poate spune ca doctoratul poate fi redus la o problema de prestigiu profesional, este un atu in plus la angajare sau in urcarea unor trepte ierarhice si e un mijloc prin care poti obtine un salariu mai mare. Desigur, problema diplomelor poate fi rezolvata si printr-un master sau prin studii postuniversitare, oferta fiind destul de larga la acest capitol, atat in tara cat si in strainatate. Iar timpul dedicat studiului este ceva mai scurt.
Din experienta mea de recrutare si selectie, pot spune ca CV-ul unui candidat care stie foarte bine doua limbi straine si a absolvit o facultate este de la bun inceput demn de luat in seama. Existenta studiilor postuniversitare ii da un plus de atractivitate, desigur. Insa de la un punct incolo, pregatirea educationala foarte bogata poate deveni un handicap in angajare, in sensul supracalificarii. Pentru ca marea majoritate a ofertelor de munca nu sunt de top management sau de consultanta. Iar in cazul acestora este foarte importanta experienta in domeniu. Cred ca un curs firesc al pregatirii profesionale este o aprofundare a studiilor in momentul in care stii exact pe ce vrei sa te specializezi, dupa ce ai ceva experienta de munca si stii care sunt golurile pe care vrei sa le acoperi sau directia pe care vrei sa o urmezi. Pe de alta parte, dorinta oarecum raspandita in randul tinerilor de a avea cat mai multe studii (eventual doua facultati, certificate de pregatire in limbi straine, masterat) este de inteles in conditiile in care nu au experienta de munca si trebuie sa dovedeasca ca sunt cei mai buni in vartejul actual al concurentei. Insa de multe ori asteptarile lor sunt prea mari si disponibilitatea lor este mica, tocmai din cauza acestor studii.
Cat despre teza de doctorat, cred ca aceasta se naste din dorinta de a cerceta in amanunt o anumita tema, este un produs al unei curiozitati intelectuale si o proba a creativitatii si a potentialului de cercetare si aprofundare. Este o concretizare a unei pasiuni sau a unei idei care te urmareste si pe care vrei sa o comunici. Este o incercare de a schimba lumea. Iar aprecierea pe care o primesti de la cei din jur este un efect, nu un motiv.
Din pacate, doctoratul este cel care conditioneaza, in anumite medii, urcarea in ierarhia profesionala si obtinerea unui salariu mai bun. Chiar si asa, perioada de obtinere a doctoratului nu este o perioada usoara si nici scurta si este, dincolo de toate celelalte considerente, o provocare intelectuala. Asa cum sunt toate celelalte programe postuniversitare. Indiferent din ce motiv doresti sa faci un doctorat sau un masterat, este evident ca va trebui sa inveti si sa studiezi si ca esti de acord sa faci acest lucru. De multe ori, un program postuniversitar este o modalitate de a iesi din rutina zilnica si face parte, intr-adevar, din educatia noastra continua.
Mai putin „la moda” decat un program de MBA, doctoratul este, dincolo de toate aspectele formale, o provocare pe care ti-o asumi si care te poate dezvolta ca persoana.