Doctor roman cu recunoastere europeana
Grupul-tinta caruia i se adreseaza procesul CEC ar putea fi rezumat in cateva linii: intre 20 si 45 de ani, doritor sa lucreze sau sa invete intr-un stat membru UE, studii medii, superioare sau postuniversitare. „Atunci cand vom incepe sa ne cautam locuri de munca in tarile Uniunii Europene, va trebui sa putem sa ne dovedim calificarea intr-un mod de perceptie unitar. Ceea ce inseamna ca certificatul de calificare al candidatului trebuie sa corespunda cu perceptia pe care o are angajatorul din tara respectiva asupra acelei calificari sau meserii", lamureste Ana Zsok, formator pe teme europene si membru al Team Europe.
Opt categorii de invatacei
Pana acum, tratatul-etalon in sistemul de invatamant european era cel de la Bologna, ale carui principale prevederi – structurarea invatamantului pe trei cicluri si sistemul de credite -, au fost adoptate deja si de Romania. Fata de acest document, noutatea pe care incearca s-o introduca CEC este certificarea calificarilor pe opt niveluri privind cunostintele, abilitatile si competentele dobandite pe parcursul diferitelor forme de educatie sau instruire. In aceasta insiruire, primul nivel este cel al formarii de baza, iar nivelului opt ii corespund studiile de tip „doctorat".
In mers de melc
Numarul mare al statelor membre si, deci, al opiniilor divergente, precum si birocratia greoaie a Uniunii sunt cativa dintre factorii care contribuie la ritmul lent de promulgare a recomandarilor CEC. „Din documentele existente la ora actuala, rezulta ca forma finala a CEC ar trebui sa intre in vigoare in anul 2011, in sensul ca pana atunci autoritatile competente (la nivel de state membre, dar si la nivel comunitar) ar trebui sa dezvolte documente care sa contina referinte clare privind toate calificarile si „Europass"-ul (portofoliu de documente folosite de cetateni pentru a-si descrie calificarile si competentele, fara a face referire la nivelul de calificare)", estimeaza Ana Zsok. In plus, spune ea, „este greu de crezut ca 27 de sisteme nationale de educatie si de formare profesionala a adultilor vor putea fi uniformizate. De fapt, nici nu cred ca se doreste o uniformizare totala, dar un cadru de certificare a calificarilor se va obtine. De aceea, in timp, cred ca se va mai incerca o oarecare simplificare". Aceasta cu atat mai mult cu cat, pana in 2009, fiecare stat membru va trebui sa-si adapteze sistemul national al calificarilor la cele opt nivele de calificare specifice CEC.