Doar 2 din 5 companii romanesti vor face angajari in 2011
Potrivit autorilor studiului, preocuparea organizatiilor pentru angajarea personalului suplimentar se considera a fi un indicator semnificativ, ce dovedește ca strategia acestora s-a mutat catre investitiile in dezvoltare prin capital uman. Astfel, peste o treime din companiile intervievate au afirmat ca intentioneaza sa-si creasca numarul de angajati. Companiile din Romania se situeaza sub media globala, numai doua companii din cinci intentionand sa angajeze personal nou in 2011.
"In ciuda acestui optimism, studiul nostru atesta faptul ca 41% din companii cauta sa-si reduca in continuare cheltuielile generale prin alte mijloace, nu prin reducerea numarului de angajati. Acest fapt reflecta o atitudine globala de optimism prudent. Pe masura ce aceste companii incearca sa faca economii in activitatea proprie, este foarte probabil sa vedem mai multe organizatii preocupate sa ofere posibilitati de munca flexibile angajatilor existenti si viitori, pentru a atinge un echilibru munca-viata mai bun si o functionare stabila a organizatiei”, afirma Mark Dixon, directorul executiv al Regus.
Studiul insumeaza opiniile a peste 10.000 de directori din 78 de tari, care au fost chestionati in legatura cu nivelul veniturilor actuale, rata de profitabilitate, așteptarile privind veniturile viitoare și cresterea economica nationala. Acesti indicatori stau la baza „Indexului de Optimism al Companiilor” prezentat in raport, care in mod neobisnuit reflecta performantele actuale, dar si perspectivele pe termen scurt.
Pe plan global, indexul pentru perioada actuala dezvaluie perspective cu mult mai pozitive fata de indexul de acum sase luni, cu o proportie mai mare de tari optimiste. In cazul Romaniei, indexul global arata un rezultat usor mai scazut: 91 de puncte, cu 7 puncte sub media globala de 98 de puncte.
"Intentia de a-si mari numarul de angajati este un indicator clar, ce dovedește ca organizatiile se pregatesc sa profite de oportunitatile care ar putea aparea ca rezultat al relansarii pietelor. Acest lucru este de bun augur si pentru Romania, reflectand scaderea lenta din acest an a ratei somajului pe plan national – de la 8.1% in ianuarie 2010 la 7.4% in iulie 2010. Cu toate ca nu sunt la fel de ambitioase ca media globala, proiectiile referitoare la angajarea fortei de munca ar trebui macar sa evolueze in asa fel incat sa se asigure ca rata somajului nu va crește in mod semnificativ in 2011" – Mark Dixon.