Dispar medicii de familie? Cum pot fi înlocuiți de inteligența artificială
Conform cabinetului Frost&Sullivan, piața inteligenței artificiale în domeniul sănătății ar putea ajunge la o cifră de afaceri totală de 6,6 miliarde de dolari în 2021, față de 634 de milioane de dolari în 2014. Conform analizei, inteligența artificială (AI), ajutând diagnosticarea și detectarea timpurie a maladiilor, ar putea să contribuie la o scădere a cheltuielilor cu sănătatea. Noua piață se dezvoltă grație în principal smartphone-urilor și altor dispozitive conectate.
Tânăra companie Cardiogram asigură că aplicația sa poate să detecteze bătăile de inimă anormale ale purtătorilor unui ceas inteligent, potrivit unui studiu realizat recent de Universitatea Californiam informează Agerpres, citând AFP. Grație unor senzori ai ceasului, algoritmul aplicației este "capabil să distingă între un ritm cardiac normal și o fibrilație auriculară" care poate să ducă la o criză cardiacă.
De asemenea, cercetătorii de la universitățile Harvard și Vermont au creat un dispozitiv ce permite identificarea cazurilor de depresie, analizând fotografii publicate pe rețeaua de socializare Instagram.
"Fotografiile persoanelor depresive tind mai mult spre albastru, gri și nuanțe închise. Rezultatele au fost mai bune decât rata medie de diagnosticare reușită de către medicii generaliști", afirmă autorii studiului.
Deși tehnologia a avut întotdeauna locul ei în medicină, "s-a depășit un prag important atunci când Apple a lansat Research Kit" în 2015, ce permite colectarea datelor utilizatorilor de iPhone-uri (distanța parcursă, ritm cardiac etc) în scopuri științifice, a explicat Kate McCarthy, analist al cabinetului Forrester.
Un alt gigant din Silicon Valley, Google, deținut de compania Alphabet, se interesează și el de acest domeniu, prin intermediul departamentului său DeepMind, care folosește sisteme AI pentru a-i ajuta pe medici să evalueze riscurile de propagare a cancerului și să dezvolte tratamente adecvate. Microsoft, IBM și Intel colaborează la rândul lor cu oamenii de știință pentru a analiza date medicale. Dar, mai ales, pentru că medicii nu știu neapărat ce informații sunt disponibile și nici cum să le utilizeze.