Directorii financiari romani: Incertitudinea economico-financiara ramane ridicata
Directorii financiari ai marilor companii din sase tari central-europene sunt in general optimisti in privinta perspectivelor financiare. Cu toate acestea, majoritatea raman prudenti si recunosc ca inca nu este momentul asumarii de noi riscuri asupra bilanturilor financiare.
Concluziile sunt surprinse in primul studiu realizat de Deloitte la nivelul directorilor financiari din regiune, pe un esantion de 138 de respondenti din Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.
Potrivit lui Gavin Flook, Regional Managing Partner, Audit, „din raport reiese ca directorii financiari nu vor sa pericliteze in niciun fel redresarea prin care trec companiile si economiile lor de ceva timp”.
„Chiar daca o serie de indicatori economici indica posibila iesire din criza economica, ea persista in strategiile directorilor financiari. Rezultatele indica o crestere a optimismului in privinta perspectivelor economice si financiare, precum si accelerarea dinamismului pe piata locala. Este evident, insa, ca la unison cu sentimentul din regiune, criza care a lovit lumea acum trei ani este inca proaspat in mintea lor”, afirma si Pieter Wessel, Partener Taxe, Deloitte Romania.
Romania
- La intrebarea privind perspectivele financiare fata de acum trei luni, o pondere importanta de 40% si-a exprimat optimismul.
- Majoritatea companiilor se vor concentra pe pietele curente, 71% dintre respondenti vizand venituri in crestere. Totusi, piata locala ramane principalul contributor la cresterea veniturilor companiei.
- Un sfert dintre directorii financiari chestionati se asteapta ca datoriile companiilor lor sa creasca semnificativ in urmatorii trei ani.
- Majoritatea directorilor financiari din Romania au incredere in capacitatea companiilor lor de a-si onora datoriile la scadenta, in urmatorii trei ani.
Aproape jumatate dintre participantii la studiu spun ca isi vor concentra atentia cu precadere asupra cresterii veniturilor din pietele existente in 2011, in timp ce 17% se vor axa pe noi piete. in acelasi timp, 62% dintre respondenti considera ca piata locala reprezinta principala sursa de crestere a veniturilor, urmata de regiunea central-europeana (16%) si de Marea Britanie si zona euro (14%). „Aceasta statistica indica un mediu de lucru in care companiile se concentreaza pe ceea ce stiu ele sa faca mai bine”, adauga Flook.
O alta tema majora in randul directorilor financiari este scaderea costurilor; 95% dintre cei chestionati considera acest obiectiv drept o prioritate majora (54%) sau importanta (41%) in urmatoarele 12 luni.
Directorii financiari din Polonia se arata mai increzatori fata de omologii lor, posibil si pentru ca beneficiaza de soliditatea sustinuta a economiei poloneze. Directorii cehi se arata mai dispusi sa isi asume noi riscuri, comparativ cu restul respondentilor, in timp ce Ungaria si Slovacia sunt cele mai reticente la risc. Croatia se evidentiaza printr-o crestere a increderii.
In Romania, directorii financiari raman concentrati pe reducerea costurilor si controlul datoriilor. Aversiunea fata de risc se mentine la un nivel ridicat (70% dintre respondenti) si noi aliante sunt anticipate pe piata, 70% dintre respondenti preconizand un nou val de fuziuni si achizitii in Romania, in urmatoarele 12 luni.