Din deşeuri, materie primă
„Pentru că una dintre problemele cu care ne-am confruntat, ca reciclator, a fost cantitatea şi calitatea deşeului, am încercat să corectăm acest proces. Deşeurile contaminate sunt, în primul rând, dificil de sortat, iar recuperarea materialelor dorite la calităţi superioare implică acţiuni suplimentare şi costisitoare”, spune Constantin Damov, cofondator Green Group.
Aşa a apărut în 2012 SIGUREC, un sistem care oferă cetăţenilor posibilitatea de trasabilitate a deşeului, iar reciclatorului, materie primă secundară de calitate. Mai mult, cantităţile colectate sunt urmărite online şi raportate. Practic, sistemul funcţionează sub forma unor stații de exterior amplasate în parcările Carrefour sau ca automate disponibile în incinta magazinelor CORA sau Auchan. Acestea încorporează tehnologii de ultimă oră pentru preluarea automatizată a deșeurilor și înregistrarea online a cantităților recuperate. În plus, prin parteneriatele cu retailerii, se oferă recompense pe loc celor care aduc deșeuri, sub forma voucherelor valorice la cumpărături.
Inițial, începând cu anul 2012, proiectul a fost finanțat din fonduri private, asigurate prin implicarea reciclatorilor din România în parteneriat cu marii retaileri (holdingul Green Group, Ecopaper SA, Romcarbon SA și mari retaileri din România: Auchan, CORA, Carrefour). Ulterior, pentru dezvoltarea proiectului, au fost accesate, în 2014, fonduri norvegiene nerambursabile în valoare de 1,4 milioane de euro. „Modelul statelor europene care ocupă locurile fruntaşe la reciclare ne învaţă că există o serie de mecanisme care pot acţiona în sensul descurajării depozitării la groapa de gunoi şi pentru a stimula performanţele de reciclare: taxa de depozitare la groapă, interzicerea depozitării pentru anumite categorii de deşeuri şi sistemul «pay as you throw». Implementarea coordonată a acestor trei mecanisme poate face o diferenţă”, adaugă Constantin Damov. De asemenea, prin aplicarea legislaţiei, prin crearea unui management al deşeurilor sustenabil şi prin implicarea populaţiei se pot depăşi aceste praguri care ne ţin în coada clasamentului datelor raportate către UE. Educaţia poate fi un prim pas în acest sens, deoarece protecţia mediului nu este un clişeu, ci o realitate în care trăim, iar colectarea, reciclarea trebuie să devină o obişnuinţă. Practic, populaţia poate să colecteze separat începând cu propria casă, să aibă un comportament prietenos cu mediul, iar prin sistemele SIGUREC se oferă comoditate în operaţiunea de returnare a deşeurilor.
Green Group intenţionează să investească în centre de colectare inteligente şi logistică pentru a acoperi integral toate zonele ţării. Acum există 26 de staţii SIGUREC instalate în reţeaua de magazine CORA şi Carrefour şi se doreşte ca, până la sfârşitul anului, să încheie proiecte şi cu alţi parteneri retaileri. Totodată, urmează să lanseze aplicaţia SIGUREC Mobil, prin care cetăţenii au posibilitatea de a chema maşina direct acasă pentru a-i fi ridicate deşeurile. „Realitatea în care trăim ne arată clar ceea ce se întâmplă în jur: suntem consumatori de resurse naturale, acestea devin limitate, populaţia lumii e în creştere, e imperios necesar să luăm măsuri chiar lângă noi. Deşeurile pot deveni materie primă”, mai spune Constantin Damov.
Lider european pentru reciclare sticle PET
Companiile din Green Group sunt: GreenTech, GreenFiber International, GreenWEEE International, GreenLamp Reciclare, GreenGlass Recycling şi Total Waste Management, cu un număr de 1.900 de angajaţi. Cifra de afaceri a grupului în 2014 a fost de aproximativ 150 de milioane de euro. Investiţiile în tehnologii şi instalaţii se ridică la 90 de milioane de euro. „Suntem cel mai mare colector de deşeuri PET, PE&PP, de deşeuri electrice şi electronice, inclusiv becuri şi baterii. Suntem lider european pentru reciclare sticle PET şi alte poliolefine (capacitate de tratare de 48.000 tone/an)”, spune Constantin Damov. De asemenea, se află în topul producătorilor de fibră sintetică, bandă PET, PET reciclat – RPET. „Suntem singurul reciclator de echipamente de iluminat din România (capacităţi de 3.600 tone/an) şi cea mai mare şi modernă fabrică de reciclat sticla din Europa de Est (110.000 tone/an)”.
Cum funcționează sistemul de reciclare a deșeurilor
Există trei tipuri de aparate SIGUREC:
• SIGUREC IN: aparate de interior, care pot fi găsite în incinta marilor unităţi de retail (CORA, Auchan). Primesc deşeuri de sticle PET, doze de aluminiu şi DEEE (Deşeuri de Echipamente Electrice şi Electronice).
• SIGUREC PRIME: staţie de exterior, de obicei amplasată în parcarea magazinelor. Staţia colectează până la 12 tipuri de deşeuri, de la ambalaje PET, doze de aluminiu, sticlă, DEEE, becuri şi baterii, sacoşe/folie, recipiente din polietilenă (tuburi de produse cosmetice până la bidoane), polipropilenă (cutii de iaurt etc.), polistiren (carcase CD etc.), polistiren expandat, ambalaje din carton etc.
• SIGUREC MOBIL: punct mobil de colectare. Printr-o comandă pe site, cetăţeanul cheamă maşina de colectare la el acasă, iar aceasta preia aceleaşi tipuri de deşeuri ca SIGUREC PRIME. Pentru aparatul care recepţionează PET-uri, doze de aluminiu şi sticlă, tehnologia utilizată identifică imediat ambalajul preluat în baza unor parametri, cum ar fi forma sau greutatea, şi calculează valoarea voucherului. Include un sistem automat de compactare a sticlelor PET şi a dozelor de aluminiu. Poate prelua până la 30 de recipiente pe minut. Soluţia pentru preluarea Deşeurilor de Echipamente Electrice şi Electronice este la fel de simplă: aparatul preia DEEE-urile, folosind un cântar electronic şi un sistem informatic care calculează, în funcţie de tipul de deşeu şi greutate, valoarea voucherului.