Diferentele salariale intre top-executivii britanici si ceilalti angajati, la nivelul epocii victoriene
Raportul a fost realizat de catre High Pay Commission, un organism independent pentru evaluarea remuneratiilor ridicate in sectorul privat si in cel public. Cercetarea, citata de guardian.co.uk, arata ca, daca actualele trenduri continua, 0,1% dintre angajati vor castiga in 2030 14% din venitul national, fata de 5% in prezent. Acest nivel nu a mai fost inregistrat in Regatul Unit de la inceputul secolului XX.
Un alt sondaj publicat astazi arata ca 72% din opinia publica considera ca salariile prea mari ale directorilor fac din Marea Britanie un loc al inegalitatii excesive. 73% se arata neincrezatori ca guvern sau mediul de afaceri vor regla remuneratiile excesive. 57% dintre respondenti vor ca salariile directorilor sa fie corelate direct cu performantele companiei, iar 50% isi doresc ca actionarii sa aiba un cuvant decisiv de zis in privinta remuneratiei conducerii si a bonusurilor acordate.
In 2010, salariul mediu anual al sefilor executivi din FTSE 100 (primele 100 de companii cu cea mai mare capitalizare de piata de pe London Stock Exchange) a fost de 3.747.000 de lire, de 145 de ori mai mare decat salariul mediu la nivel national, de 25.800 de lire. Chiar daca remuneratiile directorilor au scazut usor in timpul recesiunii, specialistii estimeaza ca raportul va deveni 214 la 1 in 2020.