Diferenta dintre virusi, viermi, troieni si amenintarile lor
Virus
Un virus este o bucata de cod care, executata pe un sistem informatic, va infecta acel sistem. De cele mai multe ori, seamana cu tipuri de fisiere familiare si poate sa fie primit prin e-mail, descarcat prin Internet sau prin reteaua interna. In momentul in care acest cod a infectat sistemul, se multiplica si va infecta si alte sisteme din retea.
Vierme
Un vierme este un tip de virus care poate sa infecteze un sistem fara sa fie nevoie sa ruleze un cod; acesta poate sa exploateze vulnerabilitatile aplicatiilor software si sa se instaleze automat in computer. Si acest tip de virus se va raspandi in retea si va incerca sa foloseasca vulnerabilitatile descoperite pentru multiplicarea pe cat mai multe sisteme.
Troian
Un virus troian este un cod care executat pe un sistem, va deschide o „usa” ce poate permite accesul neautorizat la acel sistem. Hackerii folosesc acesti virusi pentru a avea acces la sisteme pe care apoi le utilizeaza contul pentru a trimite mesaje nesolicitate, furturi de date si alte activitati ilegale. Aceste programe sunt, de cele mai multe ori, ascunse in aplicatiile utilizate frecvent pe computerele personale.
In foarte multe ocazii, un astfel de cod propagat prin Internet poate avea proprietatile unui virus, vierme sau troian, asa cum au fost descrise anterior. De exemplu: o bucata de cod a infectat un sistem folosind o vulnerabilitate a sistemului de operare (vierme); va sterge anumite fisiere, va impiedica utilizarea unor programe si se va replica prin e-mail (virus); in acelasi timp, va deschide porturile sistemului si va permite accesul neautorizat din exteriorul retelei (troian).
Din nefericire, exista opinia ca utilizarea unui soft antivirus (si actualizarea permanenta a softului) este suficienta pentru protejarea impotriva pericolelor care ne pandesc peste tot pe Internet. Asa cum am explicat, un virus de tip vierme poate sa ruleze pe un sistem folosind vulnerabilitatile aplicatiilor software utilizate, ca de exemplu Microsoft Windows. Asadar, este foarte important sa ne asiguram ca folosim ultima versiune de Windows (sau orice alta aplicatie), la fel cum incercam sa avem ultima versiune de antivirus.
Pentru a fi siguri ca utilizam versiunea la zi a sistemului de operare de la Microsoft, este bine sa accesam frecvent pagina de web a producatorului la adresa:
windowsupdate.microsoft.com
Un virus de tip troian este de regula foarte greu de identificat, mai ales daca este foarte nou si inca nu este recunoscut de aplicatia noastra antivirus. Pentru a preveni infectia cu un astfel de virus, va sfatuim sa aveti grija ce aplicatii instalati pe sistem si sa utilizati mereu kituri de instalare originale. Mai mult decat atat, va sfatuim sa fiti atenti atunci cand permiteti altor persoane sa utilizeze calculatorul dumneavoastra si in nici un caz nu le permiteti sa instaleze aplicatii. Un alt sfat este acela de a monitoriza permanent procesele si aplicatiile care ruleaza pe sistemul dumneavoastra. Se poate monitoriza si activitatea pe Internet a sistemului cu un soft de tip firewall, care este usor de instalat si utilizat. Nu trebuie decat sa cautati pe Google „personal + firewall" si cu siguranta veti avea de unde alege.
Troienii se ascund uneori in aplicatiile foarte utilizate (de exemplu, in Internet Explorer) si, daca aveti un modem conectat la o linie telefonica, puteti avea „surpriza" sa descoperiti ca acesti virusi au incarcat semnificativ nota de plata la telefon, apeland automat numere cu suprataxa; aceste programe sunt cunoscute sub numele de malware. Pentru a evita infectarea cu virusi si aplicatii de tip malware, spyware, adware si alte amenintari de troieni, va recomandam sa utilizati aplicatiile de la:
Ad-aware – www.lavasoftusa.com
Spybot – www.safer-networking.org
Adware este un program care incearca sa "serveasca" publicitate nesolicitata atunci cand folosim computerul; de regula, aceste programe se instaleaza fara acordul nostru, atunci cand vizitam diverse pagini web sau atunci cand instalam programe neverificate.
Spyware este o aplicatie care colecteaza fara stirea noastra informatii personale si, uneori, chiar confidentiale, ca numele, adresa de e-mail, paginile web favorite; aceste informatii sunt trimise catre cel care a initiat aplicatia si pot fi folosite in scopuri nu tocmai legale.
Pentru mai mule informatii la zi legate de aceste subiecte, va recomand sa accesati periodic pagina de web a liderului aplicatiilor antivirus Symantec la www.symantec.com sau a producatoriilor romani de produse si servicii din aceasta categorie: BitDefender la www.bitdefender.com si GeCAD la www.gecadnet.ro.