Democratizarea presei începe din România. Ce este IndieFrame și cum poate oricine să devină jurnalist și chiar să fie remunerat
Aplicația este bazată pe vasta lor experiență în producția de filme documentare, printre care Burma VJ, nominalizat la Oscar. Cei doi lansează în premieră mondială, în România, această platformă de distribuție de conținut, care va încuraja oamenii să devină smartphone reporteri.
„Motivul pentru care acum ne concentrăm pe România este simplu. Este o țară unde implicarea oamenilor în politică este mare, iar în 11 decembrie sunt alegeri parlamentare. Este un moment în care lupta împotriva propagandei este crucială. Vedem evenimentele recente din SUA. Vrem să încurajăm românii să relateze din propria lor perspectivă – obiectivă – aceste evenimente de maximă importanță”, a declarat Cecilia Valsted, co-fondator IndieFrame.
Ideea din spatele IndieFrame datează din anul 2009, când Cecilia Valsted și Lars Brusk erau implicați în realizarea documentarului Burma VJ. Filmul prezintă regimul militar din Burma, văzut prin ochii lui Joshua, un cameraman local, care a ales să lupte cu camera de filmat, în locul armelor. Documentarul a fost ulterior nominalizat la Premiile Oscar. În timpul filmărilor, cei doi jurnaliști au avut o revelație.
„Într-o lume în care propaganda este la ordinea zilei, avem nevoie să vedem lucrurile prin ochii unor oameni reali, să lăsăm vocea lor să fie auzită. Acesta este gândul din spatele IndieFrame, o nouă platformă de distribuție de conținut video, care unește în același loc jurnaliștii profesioniști și smartphone reporterii. În prezent, este foarte ușor să creezi conținut de calitate cu telefonul, oriunde te-ai afla. Nu ai nevoie de echipament fancy, care costă o avere. Oricine poate să încarce conținutul astfel creat în platformă, iar companiile media îl pot achiziționa direct, la un preț rezonabil”, a declarat Lars Brusk, co-fondator IndieFrame.
Aplicația IndieFrame este deja disponibilă în Google PlayStore și în curând și în AppStore.