De ce Simone Biles este cea mai bună gimnastă la JO de la Rio
Au talent, potențial, ambiție, au o atitudine pozitivă și dorința de a accede pe treptele cele mai înalte. La toate acestea se adaugă foarte multă muncă. Este vorba despre oamenii la care ne uităm și pe care îi admirăm în societate. Ei pun în practică, în fiecare zi, formula câștigătoare neoficială a succesului.
Gimnasta americancă Simone Biles, câștigătoarea probei de individual compus la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, este un astfel de exemplu, de persoană care și-a maximizat talentul, crezând în sine, având îndrăzneala să se pună în centrul atenției și muncind fără încetare, fără să renunțe vreodată.
Rolul antrenorilor Martha și Bela Karolyi
Într-o recentă călătorie în China, antrenoarea Martha Karolyi a dus gimnastele din lotul american direct la sala de sport, după un zbor de mai bine de 16 ore. „Diferența de fus orar a fost o nebunie, dar, cu toate acestea, ne-a dus să ne familiarizăm cu echipamentul și să facem unele exerciții de bază”, spune Simone Biles pentru revista Time.
Dar, antrenoarea, după ce a văzut că gimnastele s-au încălzit, le-a spus să își facă exercițiile. Biles își amintește că a înmărmurit. Toate fetele își simțeau corpurile grele, masive, se simțeau ca niște elefanți. Privind în urmă însă, gimnasta își dă seama că antrenoarea nu a vrut decât să le testeze limitele. „În acel moment nu mă puteam gândi la altceva decât că ce ne cere antrenoarea este o nebunie. Nu am de gând să fac, voi muri, îmi spuneam.”
Din cauza oboselii, Biles nu și-a putut face exercițiul la paralele și a căzut. Când a văzut-o, Karolyi i-a spus că, dacă nu este pregătită, își poate face bagajele să se ducă acasă.„Am plâns”, recunoaște Biles.
Karolyi a lăsat-o să rămână la antrenamente, desigur, dar această imagine este doar un exemplu al modului în care antrenau cei doi soți, Martha și Bela Karolyi – nimeni alții decât cei care au descoperit-o, în urmă cu mai bine de 40 de ani, pe Nadia Comăneci – lotul american de gimnastică.
Formula lui Karolyi este simplă, dar strictă. Este bazată pe modelul centralizat, care a avut atât de mult succes în țările din Europa de Est, precum România, din care Károlyi a plecat, dar modificată pentru a se potrivi cu sistemul descentralizat american al sălilor de sport independente. Chiar dacă se antrenează la cluburi sau cu antrenori personali, cum este cazul lui Biles, atât antrenorii, cât și gimnastele fac vizite periodice la familia Karolyi pentru sfaturi și reguli.
De asemenea, fetele știu că trebuie să fie gata pentru a efectua rutina lor în orice zi, în orice moment, fie că sunt odihnite, fie obosite. Asta, deoarece competițiile internaționale majore au loc în diferite zone, pot fi programate dimineața, după-amiaza sau seara, așa că echipa trebuie să fie pregătită pentru toate variantele.Este o abordare care a fost îndelung criticată, dar despre care Simone Biles spune că, deși dură, este o provocare.
Talentul trebuie șlefuit
Biles s-a născut în Columbus, Ohio, dar la vârsta de doi ani, ea și alți trei frați au fost luați de la mama lor, care se lupta cu drogurile și alcoolul, și plasați în asistență parentală profesionistă. Ron, care este bunicul lui Simone, și a doua lui soție, Nellie, au fost de acord să ia copiii. După o tentativa nereușită de reunire a copiilor cu mama lor biologică, în 2003, Ron și Nellie au adoptat-o pe Simone și pe o soră mai mică, Adria. Ceilalți doi frați s-au mutat la sora lui Ron. Simone consideră că Nellie și Ron sunt mama și tatăl ei.
La vârsta de șase ani, Biles a început să meargă la cursurile de la Bannon’s Gymnastix, în Houston. Ea a progresat rapid. În 2012 însă, nu a putut participa la Jocurile Olimpice, deoarece nu avea încă 16 ani.
Talentul ei natural a fost evident de la început, dar sportul solicită gimnastelor nu numai să dea tot ceea ce pot, ci și să știe cum să își folosească atuurile pentru a câștiga. De exemplu, Biles încă nu își dăduse seama cum să-și țină în frâu puterea. La una din primele ei competiții de amploare, Biles a zburat deasupra mesei de sărituri, fără a o atinge, luând nota zero. „Poate zbura ca un fluture, dar ea nu își poate controla corpul", i-a spus Martha Karolyi lui Aimee Boorman, antrenoarea lui Biles.
Din acest motiv, capacitatea ei de a învăța repete elemente de nivel înalt, dificile, nu s-a transformat imediat în rezultate competitive, după cum spune jurnalista Dvora Meyers pentru Buzzfeed. În ciuda tuturor punctele sale forte, Biles a avut la început slăbiciuni pe care nu le putea corecta. De exemplu, nu este în mod natural flexibilă și nu a putut găsi formulele potrivite pentru a evita salturile și săriturile. De asemenea, nu a știut cum să-și controleze puterea ei imensă, care, de multe ori, o aruncă în sus și înapoi după aterizare, riscând să se rostogolească. Iar pentru paralele, cel mai tehnic eveniment din repertoriul feminin, ea nu avea finețe.
În plus, ambițiile lui Biles au fost destul de modeste la început. În 2009, când a ajuns în top la nivel de junioare, tot ce și-a dorit a fost să se califice pentru regionale. A ajuns la campionatele regionale, dar s-a clasat pe locul 14, deoarece a avut o notă slabă la paralele. Aspirațiile lui Simone Biles au crescut treptat. După ce a trecut de treapta finală a programului pentru juniori, a vrut să facă saltul spre elită – nivelul pe care îl urmăriți la Olimpiadă. Și, odată ce a ajuns în elită, a vrut să se califice pentru a concura la campionatele naționale. A fost, în cele din urmă, selectată în echipa națională de junioare a SUA când avea 15 ani, practic având la dispoziție doar câteva luni pentru a mai putea concura la acel nivel.
Învața acasă pentru a se antrena mai mult
Potrivit lui Biles, cariera ei a intrat pe un trend ascendent începând cu anul 2012. Spre deosebire de colegele ei, Biles a fost înscrisă la școala publică și se putea antrena numai cinci zile pe săptămână, timp de aproximativ patru ore pe zi. Se antrena 20 de ore pe săptămână, în comparație cu alte fete, care aveau un total de 32 de ore pe săptămână. Dar, înainte de a începe liceul, Biles a trecut la sistemul homeschool, astfel încât să poată petrece mai mult timp la antrenamente.
A simțit că are nevoie de mai mult exercițiu, iar această schimbare, și nu vreun miracol la care se gândește toată lumea, a propulsat-o, la sfârșitul carierei sale de juniori, către cea care este acum. Pentru Biles, a fost simplă matematică: mai multe ore în sala de sport, rezultate mai bune în competiție.
Toţi specialiştii consideră că Simone Biles va schimba faţa acestui sport pentru totdeauna. Simone a câştigat, pe 11 august, medalia de aur în finala la individual-compus, la Jocurile Olimpice de la Rio. Biles a acumulat 62,198 puncte, notele fiind următoarele: 15,866 la sărituri, 14,966 la paralele, 15,433 la bârnă şi 15,933 la sol, potrivit presei sportive.