De ce oamenii din întreaga lume caută starea de bine în magazine?
Asociaţia Psihologilor Americani consideră că dependenţa de cumpărături e, de fapt, o formă de "autotratament împotriva depresiei, sau o formă de manifestare a bucuriei”! "Magazinele au devenit locuri unde poţi fi cine doreşti, unde nu mai ai probleme cu şeful, cu familia, cu copiii Este un fel de boală a secolului!", mai adaugă psihologii, subliniind că nu este vorba despre "cumpărăturile de necesitate", ci despre cele în exces.
Site-ul MSN Money propunea la un moment dat câteva ponturi financiare, cum ar fi: plata cash, nu cu cardul (asa veţi avea o evidenţă mai clară la cât aţi cheltuit, iar vederea portofelului gol ar mai putea să taie din apetit!); o listă de cumpărături şi încercarea respectării ei cu stricteţe; evitarea magazinelor cu reduceri; e pe cardul de fidelitate nu vei face o economie, ci dimpotrivă; evitarea "uitatului la vitrine".
Thomas Hine, unul dintre istoricii americani ai materialismului cultural, concluzionează în cartea "I Want That! How We All Become Shoppers": "Dacă cheltuieşti pe cumpărături şi nu îţi plăteşti facturile, ai o problemă. Dacă nu îţi depăşeşti bugetul, eşti doar un bun consumator!".
De asemenea, în cartea "Cum să cumperi sănătos"de Aprilie Lane Benson- creatoare a unui cunoscut program pentru combaterea dependenţei de shopping, se menţionează cinci mari motive pentru care se fac cumpărături în exces: 1. pentru siguranţa de sine sau pentru a te simţi mai bine în propria piele; 2. pentru a evita să te ocupi de ceva important (inclusiv vizita la doctor); 3. cumpărăturile pot fi o armă, modalităţi de exprimare a furiei sau răzbunare; 4. ca să nu pierzi dragostea; 5. ca să-ţi găseşti alinarea sau să-ţi îmbunătăţeşti starea de spirit.