De ce în curtea celuilalt totul e mai frumos
Cu atât mai putin ne sunt accesibile informații despre eforturile și/ sau compromisurile reale făcute de acei oameni pentru a ajunge în stadiul invidiat de noi cu atâta ușurință. Sigur, este o atitudine care ar putea părea imatură, de foarte multe ori este blamată, însă, pe de altă parte ea nu trebuie ignorată și nici condamnată, întrucât poate ascunde și o nevoie nesatisfăcută, un blocaj, o insatisfacție legată de propria viață (personală sau profesională).
Pentru a aborda mai constructiv un astfel de moment în care ni se pare că oricine altcineva din jurul nostru are o situație mai bună decât noi, este util ca în primul rând să ne adresăm o serie de intrebări menite să ne ajute să identificăm care este nevoia nesatisfăcută, sau nemultumirea legată de propria situație, care ne determină să avem un atfel de dialog intern. Iată câteva astfel de întrebări:
· Ce mă nemulțumește la situația mea actuală (personală, profesionala)?
· Ce mi-aș dori în viața mea acum (personală și profesională) și nu am?
· Ce mă oprește în acest moment să trăiesc viața pe care mi-o doresc?
· Cum ar trebui să arate acum viata mea (personală și profesonală) astfel încât să mă simt împlinit(ă), conform valorilor mele?
· Ce mă împlinește cu adevărat pe plan personal și profesional?
Cum ne ajută acest pas anterior? Pornind de la ideea că în momentul în are facem astfel de comparații de care vorbeam la începutul articolului există de fapt o nemultumire, o nevoie care nu este îmlinită în viața noastra, adresându-ne aceste întrebări, dincolo de a identifica nemulțumirea așa cum spuneam anterior, vom reuși să creionăm și să identificăm mai clar situația dorită, care ne-ar determina să ne simțim împliniți.
Mai mult, este important să ne dăm seama că pierduți în aceste comparații nu ne mai dăm seama de ce avem noi în mod real. Este evident că niciodată nu vom avea poate ce are vecinul de peste gard, însă este posibil să pierdem din vedere fapul că, de fapt, ce avem noi este foarte potrivit pentru noi, este ceva chiar mai bun decât ne dăm seama. Prin urmare, este important să conștientizăm ce avem noi de fapt, cât de bună/ potrivită este situația actuală pentru noi, fără a mai cădea în capcana comparațiilor. Iată o serie de întrebări pe care ni le putem adresa pentru a conștientiza aspectele care funcționează bine în viața noastră pentru ca, pe baza acestora să putem construi mai departe.
· Care sunt aspectele din viața mea de care sunt mulțumit(ă)/ care funcționează așa cum mi-aș dori?
· Ce face ca aceste zone din viața mea să funcționeze?
· Ce fac eu, concret, pentru ca aceste aspecte din viața mea să funcționeze așa cum îmi doresc și să mă împlinească?
· Ce fac eu (ce pot să fac), concret, pentru a-mi respecta și trăi valorile?
· Ce pot face eu, concret, pentru a mă îndrepta către ce îmi doresc să trăiesc (personal și profesional)?
· Cum pot adapta ce fac bine și funcționează și în celelalte zone de care nu sunt atât de mulțumit(ă) astfel încăt să mă îndrept către situația dorită, care m-ar împlini?
Sigur că poate este mai simplu să privim în curtea celuilalt și să ne mulțumim să îl invidiem pentru realizările sale, dar în acest mod nu vom face pași înainte pentru a ne îmbunătăți propria situație. Până nu privim în propria noastră curte pentru a observa/ identifica ce facem bine și ce nu, ce ne mulțumește și împlinește cu adevărat și ce nu, și ce putem face pentru a trăi ceea ce ne dorim, vom rămâne doar într-o stare de nemulțumire continuă, de raportare continuă la exterior, în loc să ne raportăm la propriile valori care ne împlinesc. În final, suntem singurii care, atunci când ceva ne nemulțumește în privința propriei noastre vieți, putem face schimbările necesare pentru a trăi ceea ce ne împlinește cu adevărat.