Datoriile salariaților reținute la angajator nu vor mai fi executate și la bănci
Propunerea legislativă a fost inițiată în urmă cu aproape 3 ani, iar dezbatarea asupra acesteia a fost reluată sesiunea legislativă trecută. Camera Deputaților a adoptat-o, marți, în calitate de cameră decizională, deși Senatul o respinsese.
Forma inițială a legii, prezentată de Profit.ro, prevedea în mod explicit că veniturile obținute în baza unui contract de muncă nu vor mai putea fi poprite la bănci, urmând ca datoriile pentru care au fost emise titluri executorii să fie reținute la angajator.
În forma finală adoptată de Parlament este prevăzut că executorii judecătorești vor putea înființa poprirea, în baza existenței unei hotărâri judecătorești executorii sau a oricărui alt titlu executoriu, asigurându-se, pe tot parcursul executării, că același titlu executoriu nu este pus în executare atât la locul de muncă și/ sau de plată al debitorului, cât și la conturile sale bancare.
Veniturile obținute din contracte de muncă, virate în conturile lor bancare, de către plătitorii acestor drepturi, după efectuarea reținerilor din acestea în baza unui titlu executoriu nu vor mai putea face obiectul nici unei alte rețineri ulterioare, sub nici un motiv.
Sumele reținute din veniturile debitorilor în baza unui titlu executoriu, se virează, de către plătitorii acestor venituri, titularului titlului executoriu sau în contul bancar indicat de executor, după caz, cel mai târziu în ziua următoare efectuării reținerilor.
Executorii vor fi obligați să se asigure, atunci când extind executarea silită la conturile bancare ale persoanelor fizice debitoare, că sumele pentru care se solicită executarea nu sunt dintre cele provenite din contracte de muncă și, concomitent, nu au mai făcut obiectul unor alte executări silite anterioare.
Autorii legii arată că, în prezent, majoritatea firmelor plătesc sumele rezultate din raporturile de muncă cu angajații în conturile bancare indicate de aceștia, fiind nevoie de o reglementare clară a modului în care poate fi efectuată poprirea veniturilor persoanelor fizice, ca urmare a titlurilor executorii, puse în aplicare de birourile executorilor judecătorești.
“Modul abuziv practicat în prezent, de executare silită a veniturilor persoanelor fizice rezultate din contracte privind raporturi de muncă cu persoane juridice, de către birourile executorilor judecătorești, în baza unor titluri executorii, determină adevărate drame familiale ca urmare a reținerii integrale a veniturilor acestora ca debitori popriți și a lipsirii lor și a familiilor lor, în acest fel, de orice mijloc de existență, ceea ce determină ca tot mai mulți debitori popriți să renunțe la încasarea veniturilor prin conturi bancare și să pretindă angajatorilor plata acestor drepturi în numerar”, arată autorii proiectului legislativ.