Database Manager „imblanzitorul” bazelor de date
Ce inseamna sa fii Database Manager la Q.C.N.S. Romania?
Q.C.N.S. este o companie europeana de rezervari hoteliere online, cu profil legat strict de hoteluri si de turism. Dispune de trei locatii: in Franta, in Elvetia si in Romania. Iesirea pe internet o avem in Franta, ca atare serverele de web si bazele de date aferente lor sunt localizate acolo. Cei din Franta nu prea au treaba cu IT-ul, partea operationala fiind stramutata in Romania. Ca Database Manager la Q.C.N.S. Romania, lucrez in cadrul subdepartamentului Database si relationez cu toate departamentele, incepand cu departamentul IT. Business-ul firmei decurge astfel: cei de la hotelul X iau legatura cu noi: "Vrem sa aparem pe site la oferta voastra". Noi strangem informatii despre hotel – preturi, poze, localizare – le prelucram si introducem totul intr-o baza de date. Interactiunea cu ei este constanta, pentru ca avem un task saptamanal ce presupune refresh-ul bazei de date din Franta cu noile informatii despre hotelurile introduse in Romania.
Cu ce echipa lucreaza un DBM? Care sunt activitatile pe care le desfasoara zilnic?
Echipa unui manager de baze de date numara, de obicei, doua-trei persoane. La Q.C.N.S., am lucrat la inceput singur, apoi am avut in subordine doua persoane, pe care incercam sa le repartizez in functie de specialitatea fiecareia. Unul dintre tipi era foarte bun la programare, ca atare il foloseam pentru optimizarea codului din procedurile stocate in baza de date.
Ziua de munca incepe cu verificarea log-urilor pentru diverse operatiuni care au fost pregatite si programate in timpul noptii. Log-urile sunt un fel de "jurnal", care ajuta la functionarea bazei de date. in companie nu exista o singura baze de date, ci mai multe servere, fiecare cu un numar mai mic sau mai mare de baze de date. Fiecare in parte trebuie verificat. Dupa verificarea log-urilor – operatiune ce dureaza maxim doua ore, in situatiile in care se ivesc probleme – apar alte task-uri zilnice: de intocmit diverse rapoarte pentru departamentele din firma, altele decat cel de IT, de cautat anumite informatii, de asistat departamentele de dezvoltare, de verificat integritatea datelor… in bazele de date de care ma ocup, se regasesc toate datele companiei, nu doar cele care tin strict de departamentul de IT. Totul, plecand de la partea contabila si informatiile despre hoteluri si despre clienti, tot ce se misca in firma trece prin baza de date, prin intermediul diverselor aplicatii, care au fost dezvoltate, in mare parte in house. Database Managerul este al intregii companii, nu apartine doar departamentului de IT.
Cu ce alte departamentele colaboreaza?
Cu departamentele de dezvoltare software ale firmei, care se ocupa de crearea de noi aplicatii, fie web – adica site-uri noi pentru rezervari hoteliere – fie aplicatii interne pentru gestiunea rezervarilor, contabilitate sau productie. Cei de la dezvoltare vin tot timpul cu cate o cerere: "Avem nevoie de datele acestea acolo, in formatul acela." Apoi, lucrez cu departamentele de call-center, productie, contabilitate si marketing. Nu am contact direct cu clientii. Clientii Q.C.N.S. intra pe internet si fac rezervari sau ne suna. Astfel incat clientii mei sunt oamenii din celelalte departamente ale firmei.
Cui trebuie sa dea socoteala managerul bazei de date?
Deasupra mea este Directorul IT. Dar e mult spus ca ii dau lui socoteala. E doar o interfata obligatorie, eu comunic si cu patronii, fapt ce imi usureaza munca. Ar fi de prisos sa vorbesti cu Directorul IT, dupa care acesta sa vina la mine sa-mi explice aceleasi lucruri. Structurarea piramidala e un lucru bun, dar sunt situatii in care e nevoie sa vorbesti direct cu persoana care iti cere ceva. DBM-ul simplifica, deci, fluxul de informatii si comunicarea in cadrul companiei.
Cat e de lunga ziua de munca a unui Database Manager?
Eu personal, lucrez acum maxim opt-noua ore pe zi. Proiectele au inceput sa scada in dimensiune, eu am acumulat experienta in business-ul firmei si cunosc foarte bine bazele de date, pentru ca le administrez personal. Acasa lucrez doar in situatiile in care trebuie neaparat sa intervin in afara programului. Cam 60% dintre probleme, poate chiar mai mult, pot fi rezolvate de acasa. Munca unui DBM este una de calculator. Devine un alt soi de munca doar atunci cand avem sedinte si trebuie sa intocmim documente interne pentru a urmari fluxul de informatii si a eficientiza munca. Una dintre responsabilitatile principale ale DBM-ului este sa elaboreze proceduri de lucru in cadrul departamentului. Procedurile de lucru sunt constituite din seturi de reguli. De exemplu, exista o procedura de lucru pentru update-ul bazelor de date din Franta: in primul rand, trebuie sa ajungi la birou la ora 8 (programul incepand de la 9) ca sa poti rezolva in rastimp de o ora problemele care ar putea interveni; apoi, trebuie sa iei legatura cu cei din departamentele care tin de baza aceea de date, sa respecti orarele de incarcare, sa te asiguri ca departamentele implicate in productie sunt pregatite pentru timpul de inactivitate.
Cu ce situatii neplacute v-ati confruntat in calitate de DBM?
Ca in cazul oricarui alt job, situatiile neplacute sunt inevitabile. La un moment dat, s-a pierdut o parte din date, pe care am reusit sa o recuperam abia in trei zile. A fost o situatie de criza cauzata de o neintelegere: aveam nevoie de un server, serverul n-a aparut si ghinionul a facut ca serverul principal sa sufere o defectiune majora. Lucrurile s-au remediat si, de atunci, am fost ascultat. Am prezentat un proiect in care am spus clar: am nevoie de un server cu functiile si cu parametrii acestia pentru baza de date, sa aiba functia de stand-by, deci sa constituie un backup.
Mi-a placut mereu sa-mi asum responsabilitati si sa fiu sef pe domeniul meu. Ca Database Manager, tot ce se intampla in bazele de date trece prin mana mea. Trebuie sa raspund la intrebari de genul: "Avem nevoie si de treaba asta, pentru ca serverul X sa functioneze?" sau "De ce bazele din departamentul de call-center merg greu?". Eu intru in sistem si, cu diverse utilitare de tracing, detectez zonele sensibile si luam masurile corectoare. Dupa povestea cu crash-ul bazelor de date, mi s-a pus la dispozitie tot ceea ce am cerut. Am pus la punct un sistem functionabil, care asigura non-stop functionarea aplicatiilor care se concteaza pe baza de date. in momentul in care unul dintre servere cade, altul ii preia imediat rolul, noi il reparam pe celalalt si il introducem din nou in functiune.
Intre ce limite se incadreaza salariul unui Database Manager?
Salariul unui DBM se invarte undeva in jurul sumei de 700-1.000 de euro pe luna.
Ce ar trebui sa contina CV-ul unei persoane care vrea sa devina DBM?
Cred ca se porneste de la schema clasica – studiile superioare. Ideal ar fi sa fie din domeniul IT. Dar, pentru un DBM, este vitala cunoasterea temeinica a domeniului vast al bazelor de date. Poti sa fii absolventul unei facultati cu profil informatic si sa fi urmat un MBA in domeniu. Fara experienta, nu ai cum sa fii racolat. E nevoie de minim doi-trei ani de experienta in bazele de date, de lucrul cu baze de date foarte mari, de tip enterprise. Nu se prea intampla ca firma sa te ia asa cum esti si sa te instruiasca pentru a deveni DBM. Teoretic, ca sa ajungi Database Manager, trebuie sa treci prin faza de Database Administrator. Eventualele traininguri le urmezi cand ocupi aceasta functie. Ca DBM, treci la lucruri de finete, de detaliu, cum ar fi perfectionarea in zona de programare, ceea ce vreau eu sa fac acum.
Database Managerul este, practic, o interfata. Cei din subordinea lui, din departamentul de baze de date, nu fac decat sa-l ajute sa transpuna in practica ceea ce el incearca sa "negocieze" cu celelalte departamente. Nu in ultimul rand, functia de DBM necesita si o oarecare experienta umana. Nu la modul general, ci experienta in a comunica din punctul de vedere al relatiilor de munca. Altfel spus, sa fii capabil sa comunici eficient intr-un mediu de lucru. Sa fii o persoana dinamica, o persoana care rezista la stres, sa ai o optica de viata sanatoasa. Am intalnit oameni in domeniul bazelor de date care, dupa o problema mai serioasa, au cedat nervos.
Din cate am vazut eu, e foarte greu sa gasesti manageri de baze de date. Compania Q.C.N.S. a cautat cateva luni bune si, in afara de mine, nu a gasit alti oameni potriviti. Si eu am cautat juniori pe baza de date, pentru echipa mea, timp de sase luni, si nu am gasit. Explicatia: lipsa de experienta si foarte putine cunostinte. in plus, o personalitate slaba: majoritatea candidatilor pe care i-am intervievat nu stiau sa comunice, aveau o atitudine de care nu ai nevoie la locul de munca. Daca nu poti comunica cu ei, ii angajezi degeaba.
Ion Olaru
Studii
- 1998: cursuri de calculator Adiona;
- 1999: cursuri Microsoft Windows NT4.0;
- 2001: cursuri de retelistica Cisco; cursuri Server and Professional Microsoft Windows 2000;
- 2002: cursuri Oracle9i Networking, Backup and Recovery – Oracle Romania; cursuri Oracle9i Performance Tuning;
- 2003: cursuri Oracle9i Data Warehouse Administration; cursuri Oracle9i Discoverer User and Administrator; cursuri Oracle9i SQL Tuning – Oracle Romania.
Experienta profesionala:
- Septembrie 2004 – prezent: Database Manager la Q.C.N.S. Romania;
- 2002 – 2004: System Engineer and Oracle, SQL Server Database Administrator, la Raiffeisen Bank;
- 2001 – 2002: DBA and Network Designer, in cadrul Bancii Comerciale Ion Tiriac;
- 1999-2001: Oracle DBA/IT/ERP Senior Consultant la Wizrom Software;
- 1998-1999: Hardware and Software upgrade and troubleshoot la IMA Infoconsult;
- 1997-1998: Computer Technician la Media Pro.