CV-ul tău, scanat de programe speciale ale recrutorilor
Dar cum „până la Dumnezeu, te mănâncă sfinţii”, iată ce trebuie să faceţi pentru a scăpă printre „degetele selective” ale programelor de applicant tracking. Oficialii de la Bersin&Associates, o companie specializată în căutarea de talente în management, spun că aceste programe nu sunt perfecte şi vulnerabilităţile lor în triere pot fi exploatate dacă ştiţi care sunt parametri în care trebuie să vă încadraţi.
1. Sunt programe care îţi accepta CV-ul în format PDF, dar cele mai multe nu prea au această opţiune, aşa că, dacă se poate, formatul pentru acest tip de document ar trebui să fie Word.
2. NU includeţi tabele sau grafice. Aceste programe nu pot citi graficele, iar tabelele sunt citite greşit, adică în loc să le citească de la stânga la dreapta, cum face o persoană normală, acestea le citesc de sus în jos.
3. Nu vă stresaţi de mărimea CV-ului (ce-i drept nici roman de beletristică e indicat să nu fie!). Mărimea CV-ului nu contează pentru programe, dar s-ar putea să conteze când ajunge în atenţia recruiter-ului. Această măsura este cu două tăişuri. Pentru programul care scanează e bine să fie mai lung CV-ul pentru că puteţi include mai multe cuvinte cheie şi experienţă pentru a vă oferi o notă cât mai mare şi a te pune în faţa recruiter-ului. Partea proastă e că recruiter-ul să nu vrea să fie inundat cu informaţii dintr-un CV de 3-4 pagini.
Citeşte şi: LinkedIn, cea mai bună metodă de recrutare în IT
4. Experienta de lucru numiţi-o “experienţă de lucru”. Uneori aplicanţii îşi numesc acest domeniu “experienţă profesională” sau “carieră”. Oamenii devin foarte creativi în CV-urile lor pentru ca încă mai cred că acest lucru îi va ajuta, când, de fapt, efectul este exact opus. Calculatorul va trece peste experienţa de muncă tocmai pentru că nu a fost etichetată ca atare.
5. Nu îţi începeţi experienţa de lucru cu date. Pentru a vă asigura ca scanarea şi includerea într-un rank înalt va avea loc, începeţi cu numele angajatorului, continuaţi cu denumirea postului şi de abia apoi, data.
6. O să sune ciudat, dar o sa aveţi nevoie de puţin SEO pe CV pentru o notă cât mai mare dată de computerul care face screening-ul. Cuvintele cheie din CV vă pot aduce jobul dorit.