Cutremur în fiscalitate… dar cu ce rezultate?
De anul viitor contribuțiile sociale obligatorii vor fi datorate numai de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului prin reținere la sursă.
Prin aplicarea acestui sistem, România va deveni singura țară din Uniunea Europeană care lasă contribuțiile sociale exclusiv în sarcina fiscală a angajaților.
Până în prezent nu a fost prezentat opiniei publice proiectul acestei inițiative legislative. Ministerul Finanțelor Publice a emis un comunicat de presă în care precizeză că măsurile nu vor implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator, iar venitul net al angajatului nu va fi afectat având în vedere scăderea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%.
Totodată, în comunicat se precizează că, prin aplicarea acestei măsuri, se va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare.
Totuși, în lipsa unui proiect al acestei propuneri legislative care va revoluționa practic modul de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, este dificil de evaluat impactul acestor măsuri asupra veniturilor nete ale românilor, în contextul temerilor că trecerea CAS și CASS în totalitate la angajați ar putea aduce reduceri ale salariilor nete cu 22%, atrage atenţia Florentina Șușnea, Managing Partner, PKF Finconta..
Pentru a evita ca salariații să fie afectați de trecerea CAS și CASS în totalitate în sarcina lor, angajatorul ar trebui să le majoreze salariile brute cu 22,75%, însă impunerea prin lege a unei astfel de soluții pentru mediul privat ar fi discutabilă având în vedere că statul nu poate impune modificarea unor înțelegeri private (contracte de muncă) fără acordul părților.
“Deși se pot aduce diverse argumente pro și contra în legătură cu aceste modificări, modul în care se procedează la introducerea lor conduce la perturbări majore în companii. Corelarea și cu celelalte măsuri fiscale anunțate (de ex. split TVA) va fi echivalentă cu un adevărat cutremur la nivelul departamentelor financiare.
Printre efectele imediate vor fi creșterea numărului de insolvențe, scăderea investițiilor și a productivității în economie, dar menținerea unui nivel scăzut de colectare a taxelor, deoarece alt tip de măsuri ar conduce la îmbunătățirea acestor indicatori esențiali pentru România”, spune Florentina Șușnea, Managing Partner, PKF Finconta.