Cursuri gratuite de calificare sau formare în antreprenoriat
Desfășurat până în octombrie 2015, proiectul „Șanse egale pentru femei active – Ș.E.F.A.” oferă cursuri de calificare femeilor care vor să aibă mai multe șanse de angajare și sprijină femeile care vor să aleagă o carieră antreprenorială prin cursuri de perfecționare în administrarea afacerilor, management de proiect, managementul întreprinderilor sociale etc. Acestea din urmă beneficiază și de consultanță și sprijin efectiv pentru deschiderea unei afaceri, urmare a unui concurs de idei.
Toate cursurile sunt acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). Mai multe detalii despre cursuri găsiți pe site-ul romanobutiq.ro.
O miză importantă a acestui proiect este identificarea problemelor cu care femeile se confruntă în accesul pe piața muncii, cât și la locul de muncă actual.
În cadrul conferinței de lansare a participat și doamna Ioana Cazacu, Secretar de Stat, Președintă a Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (DESFB), din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Doamna Ioana Cazacu a subliniat importanța colaborării dintre societatea civilă și DESFBD pentru elaborarea și implementarea unor politici publice în domeniul egalității de gen, care să răspundă problemelor cu care se confruntă femeile. De asemenea, a prezentat activitățile și responsabilitățile DESFB în domeniul egalității de gen.
Unul dintre aspectele subliniate la conferință este nivelul redus de conștientizare și nevoia de informare cu privire la discriminarea la locul de muncă.
Potrivit datelor prezentate de Alexandru Vasile, secretar de Stat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminării, în anul 2012 din totalul dosarelor înregistrate la CNCD, 11 au vizat situații de discriminare pe criterii de gen la locul de muncă. În patru dintre dosare CNCD a dat solutie de constatare a faptei de discriminare, amenzile aplicate ajungând la un cuantum total de aproximativ de 12.000 lei. În anul 2013 s-au înregistrat 21 astfel de dosare, 11 fiind soluționate prin constatarea faptei de discriminare și aplicarea unor amenzi în cuantum total de peste 60.000 lei.
Deși există o tendință ușor crescătoare, numărul redus de situații de discriminare pe criteriul de gen înregistrat de CNCD anual nu ilustrează numărul real de situații de discriminare, ci subliniază lipsa de informare privind legislația din domeniul combaterii discriminării și egalității de gen și nevoia îmbunătățirii politicilor publice din domeniu.