Cum să ţii secret faptul că îţi cauţi alt job
Ar trebui să îi spui şefului tău că îţi cauţi un alt job? Ce faci dacă ţi se cer referinţe de la actualul loc de muncă? Dacă primeşti o ofertă, oare e chiar suficient să pleci cu un preaviz de două săptămâni?
Modul în care pleci din jobul pe care l-ai ocupat poate să fie la fel de important pentru cariera ta ca şi performanţele pe care le obţii în următorul job, aşa că va trebui să afli răspunsurile la aceste întrebări.
Ce spun experţii
Chiar dacă piaţa joburilor e cam neofertantă, aceasta nu înseamnă că eşti blocat în jobul de acum. Dacă ai auzit zvonuri că se vor face restructurări sau, pur şi simplu, te-ai dezvoltat profesional mai mult decât e necesar pentru actualul job, e în ordine să cauţi altceva. Piaţa joburilor e mai activă decât s-ar crede, spune Priscilla Claman, preşedintele Career Strategies Inc., o firmă din Boston care oferă servicii de coaching şi management al carierei. “Pentru unii situaţia este crâncenă, dar ştiu destui oameni care îşi părăsesc jobul şi găsesc altul. Bineînţeles, e complicat să îţi cauţi job în timp ce încerci să rămâi angajat. Dar dacă gestionezi tot procesul cu îndemânare, o să poţi face mutarea fără “să arzi podurile în urma ta”, iar în felul acesta îţi consolidezi relaţiile profesionale, spune Claudio Fernandez-Araoz, senior adviser la firma de executive search Egon Zehnder International şi autorul cărţii: “Great People Decisions: Why They Matter So Much, Why They Are So Hard, and How You Can Master Them.” Trebuie doar să respecţi următoarele principii:
Fă-ți temele
Fernandez-Araoz spune că primul pas pe care trebuie să-l faci în orice căutare a unui job este o analiză temeinică a lucrurilor la care eşti foarte bun şi a ceea ce îţi place foarte mult să faci. Clarifică-ţi în minte ce anume cauţi în următoarea poziţie. Apoi compară-le pe toate cu ce e disponibil pe piaţă. Există joburi care au caracteristicile pe care le cauţi? Ai calificările potrivite pentru ele? Ca să obţii ajutor în evaluarea ta, apelează la oameni în ale căror sfaturi şi opinii ai încredere, precum prietenii care lucrează în acelaşi domeniu ca şi tine sau consultanţi specializaţi în căutarea de joburi.
Ia în considerare opțiunile de joburi disponibile în actuala companie
Odată ce ştii ce îţi doreşti, începe căutarea chiar în interiorul companiei în care lucrezi. “Din experienţa mea, am constatat că, mult prea adesea, oamenii nu depun suficient efort în încercarea de a-şi redefini jobul şi perspectivele de evoluţie în carieră la actualul angajator şi decid, în mod prematur, să-şi înceapă căutările în afara companiei”, spune Fernandez-Araoz. S-ar putea să existe oportunităţi interne care să răspundă nevoilor tale, precum remodelarea jobului tău, mutarea în altă echipă sau preluarea unui proiect special. Apoi, dacă oportunităţile interne sunt limitate sau eşti sigur că vrei să pleci din companie, începe să cauţi în exterior.
Menține căutarea secretă, dacă e necesar
Mulţi oameni sunt nevoiţi să îşi caute un alt job în secret. Poate că nu ai o relaţie strânsă sau solidă cu şeful tău, poate că ţi-e teamă că vreunul dintre colegi, care nu te are la inimă vrea să se răzbune pe tine şi să te dea de gol sau ţi-e teamă că nu vei găsi nici un job şi nu vrei să rişti starea de jenă care ar urma după aşa ceva. În aceste cazuri, e mai prudent să nu ştie nimeni de la actualul job că “eşti în căutare”. “Dacă îţi cauţi job în secret, trebuie să ai mare grijă să nu postezi ceva care ar da de bănuit pe reţelele sociale din care faci parte sau să foloseşti adresa de email de la birou”, spune Claman. “Faptul că anunţi pe toată lumea că îţi cauţi un job nou, poate fi stresant”, spune Fernandez-Araoz.
Apelează cu grijă șa rețeaua ta de contacte
Dacă la actualul loc de muncă ai totuşi un coleg în care ai încredere, dă-i vestea că vrei să pleci şi îţi cauţi alt job. Faptul că dezvălui altcuiva căutarea unui job te poate ajuta, dându-ţi un impuls mai puternic şi determinându-te să apelezi la reţeaua ta de contacte. “Această dezvăluire te va determina să te dedici în mod clar şi chiar să treci la o căutare serioasă a unei noi oportunităţi”, spune Fernandez-Araoz. S-ar putea să te ajute şi în accesarea reţelei tale de contacte (cheia oricărei căutări de succes). Poţi să le menţionezi, ca din întâmplare, că îţi cauţi job, unor oameni care nu au legătură cu compania la care lucrezi – atâta timp cât o faci cu prudenţă. Spune ceva de genul: “Îmi merge bine în jobul pe care-l am acum, dar întotdeauna îmi ţin deschise opţiunile pentru jobul următor”. Nu te comporta ca şi cum ai fi disperat. “Nu spune niciodată «mor să scap de aici». Oamenii nu-şi doresc să aibă de a face cu oameni care mor să scape de undeva”, spune Claman.
Când să-i spui șefului
Nici unui şef nu-i place să afle de la altcineva că unul dintre subordonaţii săi îşi caută un alt job. Aşa că ar trebui să-i spui managerului tău imediat ce te simţi în largul tău să o faci. Există şi riscuri inerente: s-ar putea ca şeful tău să încerce să îţi facă greutăţi când eşti nevoit să ajungi mai târziu sau să pleci mai devreme de la serviciu ca să poţi merge la interviu, să dea referinţe slabe despre tine sau să înceapă să te trateze altfel, ştiind că vrei să pleci.
Dar atât Claman, cât şi Fernandez-Araoz spun că există câteva părţi bune în faptul că ai o discuţie deschisă cu şeful tău. Faptul că îi dezvălui întenţia de a-ţi găsi alt job ar putea să-ţi uşureze procesul de căutare, fiindcă e posibil ca şeful tău să te ajute să identifici oportunităţi în interiorul sau exteriorul organizaţiei.
“Şeful potrivit ar putea să-ţi facă mai uşoară căutarea jobului cel mai potrivit şi, în cele din urmă, s-ar putea să te îndrume spre nişte oportunităţi atrăgătoare”, spune Fernandez-Araoz. Iar dezvăluirea căutării ar putea să îl facă să aibă o atitudine binevoitoare. Şeful va aprecia onestitatea ta şi faptul că îşi poate face planuri din timp în vederea plecării tale.
Dar, toate acestea fiind spuse, dacă ştii că managerul tău va avea o reacţie negativă şi e puţin probabil să te susţină, lucrul cel mai bun e să nu-i spui nimic până nu primeşti o ofertă fermă.
Du-te la interviuri în timpul tău personal
Majoritatea angajatorilor vor dori să vii la interviu în timpul orelor obişnuite de lucru. Aşa că, dacă trebuie să mergi la un interviu, nu te furişa de la birou pretinzând că ai o şedinţă în oraş şi nu te preface că eşti bolnav şi trebuie să-ţi iei liber. Găseşte-ţi timp în programul tău pentru interviuri fără a-l înşela pe actualul angajator. Dacă şeful tău e genul care îţi urmăreşte orice mişcare, ia-ţi concediu sau câteva zile libere, în interes personal. În cazul în care managerul tău pare bănuitor, explică-i că ai o problemă personală de care trebuie să te ocupi.
Pentru referințe oferă numele celor mai potrivite persoane
Dacă actualul tău manager nu ştie că îţi cauţi job, este evident că nu-l poţi indica drept o persoană de la care se pot cere referinţe despre tine. Dă numele foştilor angajatori sau numele unui coleg de încredere din companie, care ştie că îţi cauţi alt job şi care poate vorbi în termeni avantajoşi despre tine şi despre performanţele pe care le-ai obţinut. Dacă managerul care urmează să te angajeze insistă să aduci o recomandare direct de la actualul tău şef, explică-i că o vei putea aduce în momentul în care ţi se face o ofertă. Claman spune că multe organizaţii îţi vor face o ofertă condiţionată de obţinerea unor recomandări bune. Aceasta înseamnă că trebuie să îi spui şefului tău cât mai devreme posibil după ce ai primit vestea cea bună. Şi mai trebuie să îl convingi să îţi facă o recomandare pozitivă, în ciuda faptului că ar putea fi supărat că pleci.
Nu accepta contra-oferta actualului angajator
Unii angajatori îţi vor face o contra-ofertă atunci când anunţi că pleci. Fernandez-Araoz îţi recomandă să fii precaut când iei în considerare asemenea oferte: “Din experienţa mea, aceste oferte sunt, de obicei, promisiuni vagi despre mai mulţi bani şi mai multe responsabilităţi”. El spune că, oricum, majoritatea celor care acceptă o contra-ofertă ajung în cele din urmă să plece – sau chiar să fie daţi afară – la scurt timp după aceea. “Odată ce ai acceptat o ofertă din partea viitorului angajator, este nu numai suspect să o respingi ulterior din cauză că ai primit o contra-ofertă de la actualul angajator, dar e şi o decizie greşită pentru cariera ta”.
Pleacă în termeni buni, “lăsând loc de bună ziua”
Claman aminteşte că a da la plecare un preaviz de două săptămâni este o convenţie încă valabilă. Totuşi, unii dintre angajaţi – în special cei în poziţii de senior sau care sunt în mijlocul unui proiect mare – vor trebui să plece cu un preaviz mai lung. “E vorba, în principal, de o chestiune de relevanţă şi de responsabilitate” spune Fernando-Araoz, precizând: “Dacă eşti irelevant, deci jobul tău nu este atât de important, poţi să pleci rapid, bineînţeles. Dar dacă eşti o persoană importantă în companie şi ai o responsabilitate semnificativă, noul tău angajator te va respecta foarte mult pentru faptul că nu pleci «peste noapte» din jobul actual. Odată ce ai luat decizia finală, un preaviz de o lună este, de obicei, suficient”. Indiferent cât de rău stau lucrurile, nu «ieşi brusc, închizând uşa după tine şi fără să zici nimic». Faptul că pleci în termeni negativi poate fi periculos pentru perspectivele tale viitoare. “Nu-ţi doreşti să pleci «trântind uşa»; aşa ceva va rămâne pentru totdeauna în istoricul carierei tale” avertizează Claman.
Principii de ținut minte
FĂ ASTA:
- Înainte de a pleca în altă parte, ia în considerare posibilitatea de a găsi alt job chiar în companie
- Ai grijă cui spui că vrei să pleci şi îţi cauţi job
- Dă un preaviz de minimum două săptămâni, iar dacă eşti un angajat în poziţie de senior sau eşti încă implicat într-un proiect important, dă un preaviz mai lung
NU FACE ASTA:
- Nu-i spune şefului tău că îţi cauţi alt job decât dacă aveţi o relaţie bună
- Nu inventa şedinţe sau întâlniri la care ar trebui să te duci, ca să poţi merge pe ascuns la interviuri – foloseşte pentru aşa ceva o zi liberă sau ia-ţi concediu
- Nu lua în considerare contra-oferta de la actualul angajator – de obicei este o promisiune care nu se va concretiza
STUDIUL DE CAZ NR 1: AŞTEAPTĂ PÂNĂ PRIMEŞTI O OFERTĂ FERMĂ
Atunci când Kristina (toate numele au fost schimbate) a fost concediată prin restructurare din jobul pe care-l avea la o companie de biofarmaceutice din Connecticut, şi-a găsit rapid altă poziţie în Massachusetts. Problema a fost că soţul şi fata ei au fost nevoiţi să rămână în Connecticut. Ea ştia că nu este în situaţia ideală, dar se gândea că va putea face naveta. Şi aşa a şi făcut în primul an. Numai că după aceea, noul ei angajator a anunţat că firma va face restructurări, iar toată lumea a presupus că vor fi daţi oameni afară.
Kristina a început să îşi caute un alt job. Nu i-a spus şefului ei, cu care avea o relaţie cam superficială, dar a discutat discret despre faptul că îşi caută alt job cu colegii din grupul ei. “Dar cam toţi din grupul meu îşi căutau alt job, fiindcă nu erau mulţumiţi”, spune ea. Ca să poată merge la interviuri, îşi lua zile libere.
În acest răstimp, discuta şi cu Robert, fostul ei şef de la compania din Connecticut. El lucra acum la o companie mare de farmaceutice din New York, nu foarte departe de zona în care erau soţul şi fata Kristinei, şi îşi dorea ca ea să vină să lucreze din nou cu el. În decurs de câteva luni, a mers la interviuri în compania lui, dar a continuat să caute şi în alte părţi. În cele din urmă, Robert i-a oferit un job. Kristina nu i-a spus şefului ei nimic până nu s-a văzut “cu oferta de job în mână”. Când şi-a anunţat plecarea cu preaviz de două săptămâni, şeful ei a invitat-o la un prânz împreună şi a întrebat-o dacă pleacă din cauză că a făcut el ceva. “Am fost foarte tentată să-i zic ceva, dar apoi mi-am dat seama că nu ştii niciodată cine va fi următorul tău şef. Aşa că i-am spus: Nu, e doar că jobul ăsta e mai potrivit pentru mine şi familia mea”.
STUDIU DE CAZ NR. 2: MAI ÎNTÂI CAUTĂ INTERN, APOI PLEACĂ ÎN TERMENI AMIABILI
La scurt timp după ce a început să lucreze în noul lui job la o firmă de consultanţă pentru sectorul public, Ray şi-a dat seama că nu era un post care să i se potrivească. “Era prea lent pentru mine. Îmi doream ceva mult mai dinamic”, spune el. Dar, findcă îi plăcea organizaţia în care lucra şi credea în munca pe care o făcea, a căutat căi prin care să îşi facă jobul mai potrivit pentru el. A aplicat pentru o poziţie aflată pe un nivel imediat superior, dar nu a obţinut-o. Apoi a încercat să se implice într-un proiect special pentru producerea unor materiale de promovare, dar firma a ezitat să le tipărească.
Frustrat, Ray a început să se gândească la alte opţiuni şi în curând a fost contactat de către un headhunter pentru o poziţie într-un oraş din apropiere. Jobul însemna o promovare clară pentru Ray şi o oportunitate de a întra într-o organizaţie care se mişcă într-un ritm mult mai rapid. A început seria de interviuri, luându-şi un program de lucru flexibil ca să poată călători până în oraşul în care aveau loc întâlnirile. Şi a ţinut totul secret. “Mă simţeam jenat să plec aşa devreme din jobul pe care-l aveam şi nici nu aveam destulă încredere în şeful meu ca să-i spun”, spune el.
Când, în cele din urmă, i s-a oferit noul job, tot nu era sută la sută sigur că îl vrea, aşa că le-a cerut părerea unor clienţi care lucrau în acelaşi domeniu. Iar după ce ei l-au sfătuit să ia jobul, i-a spus şefului său că pleacă. Ray a anunţat că pleacă cu preaviz de două săptămâni, dar s-a oferit să stea şi mai mult dacă e necesar. Era hotărât să asigure o tranziţie “fără zdruncinături” pentru companie şi clienţii lui, aşa că a dus până la capăt toate proiectele în care era implicat şi chiar a accelerat unul din proiecte, ca să-l poată termina până pleacă. Şi a văzut că a meritat să fie atât de dedicat şi să plece în termeni foarte buni: când data de începere a noului job a fost amânată, fostul lui angajator l-a rugat să se întoarcă pentru a face ceva pentru companie ca freelancer.
Amy Gallo este editor colaborator la Harvard Business Review