Cum să-ți negociezi salariul chiar și în recensiune
E destul de clar. O primă condiție ca să-ți negociezi în termenii tăi salariul este chiar să fii bun în ceea ce faci. Aici totul depinde de tine și sfaturile noastre sunt de prisos. Tu ești cel mai bun evaluator al tău. Însă îți putem oferi niște mici sfaturi care te-ar pune în avantaj atunci când vine vremea să-ți negociezi salariul.
Păstrează opțiunile deschise
Asta nu înseamnă că nu vrei să obții jobul pentru care ești în negocieri sau că nu ești interesat de oferta pe care o discuți. A-ți păstra opțiunile deschise nu înseamnă decât că ai și alte opțiuni la dispoziție. Nu ești obligat să accepți ce ți se propune pentru că nu ești cu spatele la zid. Iar în lumea de astăzi, a avea un plan de rezervă sau alte alternative sunt lucruri esențiale pentru a supraviețui. Dacă nu ai un plan de rezervă, atunci ar fi cazul să-ți faci unul. Ca în orice luptă, nu strică deloc să ai un plan B dacă lucrurile nu merg așa cum ai vrea. Cei care primesc de obicei măriri salariale sunt acei profesioniști care știu că pot obține destul de ușor un alt job. În plus, dacă celor mai mulți le este frică că-și vor pierde jobul, tu vei ieși cu siguranță în evidență. Fără să fii arogant, poți avea un mod de abordare mult mai lejer al lucrurilor și cu atât mai mult al discuțiilor referitoare la negocierea salariului. Piața este oricum aglomerată, competiția este acerbă și, oricât ai fi de bun, de cele mai multe ori se va găsi cineva mai bun decât tine. Aceste lucruri nu le poți controla. Ce poți controla este propria atitudine. Poți alege să fii relaxat și mai degajat sau poți rămâne sub o stare de anxietate perpetuă.
Salariul nu este totul
Orice contrat poate fi renegociat, rescris dacă se ivesc condițiile pentru a face aceste lucruri. Nimic nu este bătut în cuie pe vecie. Acesta este un adevăr imuabil, aproape axiomatic. Însă acest fapt nu ar trebui să te împiedice să adaugi plus valoare contractului tău. Nu te rezuma la suma pe care o primești lunar, ci încearcă să câștigi de la bun început și alte beneficii. Poate fi o asigurare de sănătate premium sau un abonament lunar la cea mai dotată sală de fitness din oraș. Beneficiile se pot extinde la orice domeniu, dar e important să nu te extinzi prea mult în cererile pe care le faci. De asemenea, nu strică să ai câteva puncte de negociere pe care să le cedezi în fața angajatorului. Întotdeauna ajută să lași de la tine ceva.
Pune totul pe hârtie
După ce ai avut discuțiile prealabile cu angajatorul sau specialistul în HR și ai tatonat terenul, ca să faci ultima mișcare trebuie să ai garanția în scris. Un ”gentleman's agreement” nu va avea niciodată forța unui contract semnat. De aceea, nu te muta cu arme și bagaje până când nu ai în scris toate cele negociate.