Cum să răspunzi mulțumitor la întrebarea „Spune-mi ceva despre tine”
Cum să NU răspunzi?
Întrebarea nu are rolul de „spărgător de gheață” menit să te aclimatizeze cu interviul! Așa că nu răspunde într-un mod personal ori familiar. Ești evaluat încă de la primii pași în clădirea posibilului angajator, încă de când ai dat „bună ziua” la recepție!
Prin urmare, nu spune nimic despre pasiunile tale sau despre famila ta, ori cât de mult îți dorești acel job, dacă nu ești întrebat.
Dacă așa nu… cum trebuie răspuns?
Fiecare întrebare venită din partea angajatorului reprezintă o posibilitate pe care acesta ți-o dă pentru a te angaja. Acest „spune-mi ceva despre tine” reprezintă o bună oportunitate pentru a te diferenția de restul candidaților și tot ceea ce răspunzi le poate cimenta în mintea interlocutorilor o imagine pozitivă, persistentă, a ta.
Prin urmare, „banala” întrebare, pe care mulți o iau personal, sună de fapt a „Spune-mi ceva despre tine care să conteze pentru mine și să mă facă să îți ofer postul disponibil”.
Indicat ar fi să îți pregătești un răspuns dinainte de a păși în sediul potențialului sau viitorului angajator. Gândește-te la postul pentru care „concurezi”. Pune-te în locul interlocutorului: dacă ai angaja pe cineva în poziția respectivă, ce ți-ai dori să auzi de la acea persoană? Ce vorbe ar conta pentru angajarea candidatului?
Încearcă să afli detalii despre cei care te evaluează
În cazul în care ştii cine sunt persoanele care te vor intervieva, încearcă să afli mai multe despre ele. Informaţii despre preocupările lor sau despre şcoala pe care au absolvit-o, ţi-ar putea oferi indicii preţioase în formularea răspunsului.
Vorbește despre Educație
Precizează ce cursuri și școli ai urmat. Dacă ai absolvit de curând vorbește despre nota obținută (dacă a fost mare, altfel nu!).
Ce background ai „în câmpul muncii”? Realizează un scenariu
Pregătește un scenariu care să includă informațiile pe care vrei să le transmiți. Începe prin a povesti despre experiențele din trecut care ți-au adus succes.
Vorbește despre realizările pe care le-ai avut din punct de vedere profesional… și unde.
Nu o lungi!
Răspunsul tău nu trebuie să dureze mai mult de 2 minute. Croiește-ți discursul în funcție de interesul pe care interlocutorul îl prezintă! Mesajul tău, rezumat, trebuie să sune: „Sunt îndemânatic, am realizat niște lucruri mărețe și pot să fac asta și pentru tine”.
In ultimă instanță, la un interviu de angajare totul se reduce la a răspunde repede, la a vorbi creativ și a sparge prejudecățile și răspunsurile-standard la care oamenii se așteaptă. Aceste răspunsuri la interviul de angajare sunt riscante, neașteptate și neortodoxe. Și tocmai de aceea funcționează.
Ești angajat datorită răspunsurilor tale de la un interviu. Când ești invitat să vorbești despre tine, fă-l pe recruiter bucuros că te-a întrebat acest lucru.
Cât timp ai dedicat săptămâna acesta ca să devii mai interesant? Nu uita să investești în tine și în educația ta, ori de câte ori ai această ocazie. Este cel mai comun și popular sfat pe care bogații lumii îl dau celor din jur.