Cum să nu faci NIMIC și să fii productiv
Exact ce ne recomandă și James Altucher, antreprenor si autor al celui mai recent bestseller Wall Street Journal, „Choose Yourself”, una dintre cele mai bune cărți de business din toate timpurile, conform USA Today. Există o explicație. Antreprenorul susține o idee care postulează că ar trebui să fim niște productivi minimaliști. Mai clar, cheia succesului este să scapi ușor de lucruri sau chiar să nu faci nimic, în loc să faci niște lucruri care ți-ar afecta productivitatea sau eficiența. S-a înțeles, nu? Decât să faci ceva ce ți-ar dăuna afacerii sau lucrurului în general, atitudinea înțeleaptă este să nu faci nimic. Decât rău, mai bine deloc.
Și, ca în orice exercițiu de voință, avem și aici câteva exemple în care o atitudine pasivă este mai eficientă.
Când ești nervos
Unii cred că furia îți canalizează emoțiile și te face mai concentrat pe problemele pe care le ai de rezolvat. Dar nu e așa. Din cauza nervozității riști să iei decizii pe care să le regreți mai târziu. De aceea este mai bine… să nu faci nimic. Doar să lași un pic de timp să treacă, să te liniștești și abia apoi să iei o decizie. Să cazi pradă unor emoții de moment poate fi un risc uriaș. Și chiar dacă se spune că să acționezi pe baza instinctului poate fi un lucru bun, de cele mai multe ori rezultatul nu îți va fi favorabil.
Când ești paranoic
Mai rău decât să iei decizii la nervi este să acționezi pe baza unor false percepții. Mai pe scurt, decât să faci ceva când ești un pic paranoic, mai bine nu faci nimic. Dacă începi să-ți imaginezi cele mai negre scenarii pe care ți le poți închipui, mai bine trage aer în piept și vezi și jumătatea plină a paharului. Gândește-te că aproape de fiecare dată când erai un pic paranoic lucrurile de care te temeai nu s-au întâmplat.
Când ești îngrijorat
Se mai întâmplă uneori să primești telefoane vineri seară, după ce ai plecat de la birou. Nu ți se spune exact despre ce este vorba, dacă este urgent sau nu. Însă tu, imediat, te îngrijorezi. Începi să vezi ce este mai rău și ești tentat să iei unele hotărâri sub imperiul anxietății. Firește, acest lucru este de evitat. Nimic nu este atât de important încă să nu mai poate aștepta câteva zile sau ore ori minute.
Când ești obosit
Uneori te prinde atât de tare un proiect la muncă încât vrei să-l termini cu orice preț. Chiar dacă te ia somnul sau nu mai ești atent la tastatură, tot continui pentru că te gândești că deja ai investit foarte mult timp. Dar uneori acest calcul nu se justifică. Outputul poate fi viciat dintr-un simplu motiv: ești prea obosit și ai făcut greșeli pe care nici nu le observi încă.
Când vrei să fii plăcut
Este aproape o axiomă că oamenilor le place să fie gratulați. Este cumva firesc. Toți vrem să ni se recunoască meritele, talentele, capabilităţile. Cu toate acestea, trebuie să te întrebi câte dintre acțiunile sau deciziile pe care le iei doar ca să fii plăcut de alții îți sunt și benefice. Câte dintre acțiunile pe care le întreprinzi doar că sa mulțumești pe altcineva se dovedesc a fi aducătoare de profit.