Cum să lucrezi cu incompetenții. Cei din echipa ta
Termenul de „incompetent” este însă destul de vast și, de cele mai multe ori, este folosit în sensul peiorativ. În sensul pe care încercăm, în acest material, să „îl dăm pe brazdă” – îi spunem incompetent nu colegului leneș ori celui care nu este bun de nimic, ci colegului care, din lipsa de experiență, nu poate lucra la nivelul celorlalți.
Setează așteptări clare ale proiectului pentru toată lumea din echipă
Înainte de toate însă, trebuie să te asiguri că fiecare membru știe ce are de făcut la nivel individual, ce responsabilități are și că poate face față nivelului de efort și pricepere necesare ducerii la bun sfârșit a task-ului. Acesta poate fi momentul în care incompententul – după cum spuneam cel care nu poate face față, poate fi eliminat din proiect.
Oferă-ți ajutorul
Să presupunem că „oaia neagră” nu se poate retrage din proiect, dintr-un motiv sau altul. Ce este de făcut atunci? Te-ai putea asigura că își urmează responsabilitățile și l-ai putea îndruma în rezolvarea lor. Și, cel mai important, acesta trebuie să știe că se poate baza pe sprijinul tău în orice moment!
În unele cazuri, dacă proiectul se desfășoară pe o perioadă îndelungată și un curs, un seminar sau un simplu workshop l-ar putea ajuta pe colegul slab pregătit să perfecționeze – nu ezita să îl trimiți.
Comunicați
Dacă lucrurile nu se află sau îndreaptă pe făgașul normal, este bine să comunici cu respectivul. Într-un mod calm, rațional, profesional. Caută să punctezi faptul că ești îngrijorat de performanța echipei, nu îl judeca sau insulta. Nici pe el nici abilitățile lui.
…și dacă niciuna dintre varientele de mai sus nu a funcționat poți să mergi să stai de vorbă cu superiorii și găsește, împreună cu aceștia, soluția optimă pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârșit.
Incompetența, din păcate, este ceva ce poți întâlni în absolut orice loc de muncă. Învață să relaționezi cu ea.