Cum să fii lider atunci când nu ai o funcție de conducere
Mai jos, cei de la idealistcareeres.org ne oferă șase moduri în care poți avea un impact real asupra organizației chiar dacă nu ai un rol de conducere. (http://idealistcareers.org/6-ways-to-be-a-leader-when-its-not-part-of-your-job-title/)
Fă conexiuni
Chiar dacă sunt conduse cu cele mai bune intenții, uneori organizațiile se află într-un impas comunicațional. Chiar dacă toți își fac treabă exemplar, dacă oamenii nu comunică între ei, dacă departamentele nu sunt într-o constantă comunicare atunci e riscul să apară greșeli și erori tactice și oportunități de dezvoltare care sunt pierdute. De aceea, este foarte important ca să fii atent la tot ce se întâmplă în organizație pe toate palierele sale și să faci conexiuni care pot duce mai departe întreaga structură.
Lasă-i și pe alții să stralucească
Leadership-ul înseamnă uneori și să-i lași pe alții să demonstreze de ce sunt capabili. Acest fapt se traduce și prin a-i lăsa pe alții să își dea dovoada valorii pe care o au, să împarți cu aceștia succesul să te folosești de capabilitățile lor, dar și să-i aduci în lumina reflectoarelor pe cei mai introvertiți, dar cu potențial. Nu te sfii să faci complimente sau să oferi o critică constructivă. Chiar dacă alții beneficiază mai mult, tu vei avea la sfârști de câștigat respectul întregii echipe.
Îmbunătățește sistemul
Când ești în tranșee, ești mai calificat să îți dai cu părerea despre felul în care merge întregul sistem. Dacă superiorii tăi nu știu cu ce se mănăncă munca de zi cu zi, tu o știi! Deci înseamnă că știi și cum profiți de oportunitățile care se ivesc. Odată ce observi cu merge sistemul, care îi sunt carenețele, dar și punctele forte ai toate motivele să poți propune o îmbunătățire a lui per ansamblu.
Fii un jucător de echipă
Nu te da înapoi din a face un pic de muncă voluntară care nu este în aria atribuțiilor tale și nici nu refuza munca de jos atunci când toată echipa este implicată. Fii generos cu informațiile și ideile pe care le ai și nu le ține doar pentru tine.
Condu prin exemplu
Și o simplă atitudine pozitivă poate însemna mult pentru moralul întregii echipe. Dă dovadă de entuziasm… s-ar putea să-i contaminezi și pe alții, nu te plânge constant de muncă pe care o depui și ferește-te de barfa de la muncă. Poate că toate acestea alcătuiesc rețeta unui tip simpatic, dar sunt și ingredientele unui leadership puternic.
Dezvoltă-ți un set de skiluri unice
Dacă organizației tale îi lipsește un anumit tip de expertiză, atunci tu ai putea fi cel care poate oferi acel plus de valoare întregii firme. Fie că este vorba de cunoștinte de IT sau de training, skill-urile pe care le ai pot fi o resursă de neprețuit în organizație.
Toate aceste lucruri te pot propulsa în față, fără să-ți dai chiar seama. Te vei dovedi nu doar un asset de neprețuit pentru organizația ta, ci și un bun coleg la care ceilalți se uită ca la un model. Sunt lucruri simple, dar dacă sunt făcute, te pot transforma într-un veritabil lider… și de ce nu… într-un viitor șef.