Cum să devii mai bun în evaluarea caracterului oamenilor pe care vrei să-i angajezi
Lucrul cel mai uşor este să te concentrezi pe indicatori externi, precum rezultatele obţinute la teste de acea persoană, meritele conferite de talentele şi abilităţile de care dispune, statutul social şi titlurile joburilor pe care le-a avut în carieră. Reţelele de socializare ne-au dat noi indicatori intrinseci prin care să-i evaluăm pe candidaţi: câţi prieteni au pe Facebook? Care sunt persoanele din reţeaua de cunoştinţe cu care suntem, în comun, conectaţi prin LinkedIn? Câţi followeri au pe Twitter?
Dar acreditările şi indicatorii de genul acesta nu spun decât o parte din povestea cuiva. Sunt necesare, dar nu suficiente. Ceea ce nu pot oferi constă tocmai în acele înţelegeri profunde, mai subtile şi mai nuanţate, ale caracterului unei persoane. Îl poţi învăţa pe un un om nişte abilităţi noi; dar caracterul şi atitudinea sunt cu totul altă poveste.
Evaluarea oamenilor pe baza factorilor extrinseci sau a celor legaţi de abilităţile lor este relativ simplă şi directă. Aprecierea unor trăsături mai „soft” ale unui om, precum voinţa sau atitudinea, este mult mai dificilă şi impune contactul direct, ascultarea cu atenţie şi observarea minuţioasă a comportamentului său. De aceea este important să abordezi un interviu de angajare ca fiind mai degrabă o audiţie în care evaluezi atitudinea candidatului, decât o oportunitate de a-i estima, pur şi simplu, setul de abilităţi.
În decursul anilor, am adunat şi reflectat la nişte întrebări care m-au ajutat să-mi îmbunătăţesc capacitatea de a-i evalua pe oameni, în special în privinţa personalităţii şi atitudinii lor. Iată 10 întrebări-cheie care te ajută să înţelegi mai bine acele “de ce”-uri şi “cum”-uri intrinsece aflate în spatele personalităţii cuiva.
1. Care este raportul vorbit-faţă-de-ascultat? Îţi doreşti să angajezi oameni care sunt încrezători în ei înşişi şi nu se tem să-şi exprime opiniile dar, dacă rata vorbit-faţă-de ascultat este oriunde mai sus de 60%, merită să te întrebi de ce. Oare să fie din cauză că această persoană îşi dă prea multă importanţă de sine şi nu e interesată să afle lucruri noi şi informaţii de la ceilalţi, sau este doar din cauză că este stresată şi divaghează, vorbind mai mult decât ar trebui?
2. Este această persoană una care îţi dă energie sau care îţi fură energia? Există oameni care par să emane energie negativă. Alternativ, există şi oameni care împart mereu o atitudine pozitivă şi o stare de optimism general faţă de viaţă. Oamenii care le oferă celorlalţi energie sunt plini de compasiune şi generoşi, genul de persoane cu care îţi doreşti imediat să-ţi petreci timpul.
3. Este genul de persoană care, cel mai probabil, va „acţiona” sau „va reacţiona” când primeşte o sarcină? Unii oameni trec imediat în „modul” defensiv şi critic atunci când li se dă o nouă sarcină. Alţii trec imediat la acţiune şi încep să rezolve problemele. Îţi doreşti, pentru majoritatea joburilor, cel de-al doilea tip de persoană.
4. Ţi se pare o persoană autentică sau una servilă? Nu e nimic măgulitor într-o laudă falsă. Genul de oameni pe care ţi-l doreşti nu vor simţi nevoia să se dea bine pe lângă tine. Şi, în plus, cei care se simt în largul lor fiind ei înşişi sunt aproape întotdeauna oameni cu care e mai plăcut să lucrezi.
5. Ce fel de persoană este soţul sau soţia sa? Unul dintre partenerii mei de afaceri mi-a dat un sfat excelent pentru intervievarea unei persoane pentru o poziţie foarte importantă: ieşi în oraş şi ia masa cu soţul sau soţia sa, cu partenerul său de viaţă sau cu prietenul său cel mai bun. Suntem cunoscuţi şi după oamenii care fac parte din reţeaua noastră de prieteni apropiaţi şi în compania cărora ne petrecem timpul personal.
6. Cum anume tratează această persoană pe cineva pe care nu-l cunoaşte? La celălalt capăt al spectrului, observă cum anume tratează această persoană pe cineva pe care de-abia îl cunoaşte. Este ceea ce eu numesc „testul şoferului de taxi”. Este această persoană deschisă să aibă o conversaţie veritabilă cu un chelner din restaurant sau cu un şofer de taxi? Sau îi ignoră şi îi tratează nepoliticos?
7. Există în istoricul său vreun element ce indică faptul că a trecut prin nişte probleme dificile? Istoricul unui om contează. În documentarea pe care am făcut-o pentru a scrie cartea noastră „Heart, Smarts, Guts, and Luck”, eu şi co-autorii mei am aflat că în jur de două treimi dintre oamenii care erau „dominaţi de intuiţie şi curaj” – cei care aveau dorinţa de a iniţia un lucru şi abilitatea de a persevera în realizarea lui, care sunt atât de importante în asocierile antreprenoriale – au avut parte de greutăţi financiare sau au trecut prin alt fel de probleme în anii lor de formare. Eşecurile şi greutăţile timpurii modelează caracterul cuiva la fel de mult precum – dacă nu chiar mai mult – succesele obţinute de timpuriu.
8. Ce cărţi a citit această persoană? Cititul ne pune istoria personală într-un anumit context, ne ajută să ne încadrăm ideile, ne declanşează gânduri şi idei noi, conferă nuanţă perspectivelor existente şi ne ţine la curent cu evenimentele de actualitate. Este o generalizare, dar oamenii cei mai interesanţi pe care i-am întâlnit obişnuiesc să citească mult: este un semn distinctiv al curiozităţii intelectuale.
9. Ai pleca într-o călătorie lungă cu maşina cu această persoană? Această întrebare este o variantă a „testului aeroportului”. Cu ani în urmă, la primul meu job, mi-a fost prezentat un experiment realizat în gând în care te întrebi: „dacă aş fi blocat într-un aeroport cu acest candidat, cum m-aş simţi de fapt?”. Într-un mod similar, întreabă-te: „este omul acesta genul de persoană cu care m-aş putea imagina plecând într-o călătorie prin care să străbatem ţara cu maşina de la un capăt la altul?”.
10. Crezi că această persoană este conştientă de sine? Eu şi colegii mei credem că premisa cea mai importantă a unui leadership grozav este conştienţa de sine. Are acest om onestitatea intelectuală cu privire la cine este el şi la punctele sale forte şi punctele slabe? Are dorinţa de a învăţa lucruri noi şi de a lua măsurile cuvenite pe baza noilor cunoştinţe pe care le-a dobândit? Este, de regulă, o întrebare la care este mai greu să răspunzi decât la celelalte, dar caută să vezi la acel om dacă dă dovadă de smerenie şi de congruenţă între ceea ce gândeşte, spune şi face.
Anthony Tjan este CEO, managing partner şi fondator al firmei de venture capital Cue Ball, vicepreşedinte al firmei de consultanţă Parthenon şi co-autor al cărţii „Heart, Smarts, Guts, and Luck”, aflată pe lista New York Times a celor mai bine vândute cărţi.