Cum înveţi să munceşti liber şi pentru tine
Cartea lui Tim Gallwey nu vă aduce numai definirea naturii interferenţei învăţării cu performanţa, ci şi variante concrete pentru a le îmbunătăţi pe amândouă. E o carte ce deschide minţi, care vă asistă să deveniţi mai întâi prieten, şi apoi partener cu oamenii cu care lucraţi. O invitaţie la a deveni mai detaşat şi mai creativ, lăsând să iasă la iveală tot ce e mai autentic şi frumos din noi, atât la serviciu, cât şi în viaţă.
De ce să redefinim munca? Mi-am pus această întrebare citind cartea lui Gallwey. Majoritatea oamenilor definesc munca în termeni de rezultatele exterioare produse de muncă. Să încarci un camion înseamnă muncă, să vinzi o maşină înseamnă muncă. Să conduci o corporaţie înseamnă muncă, dar şi să scrii o poezie e tot muncă. Munca e despre a face şi tinde să fie definită exclusiv în termeni de rezultate. Definiţiile sunt construcţii mentale, ca nişte lentile prin care vedem realitatea.
“Există un proces simplu pentru redefinirea oricărui cuvânt important”, spune Timothy Gallwey. “Începeţi prin a vă întreba de unde aţi luat definiţia curentă. Apoi puteţi evalua acea definiţia şi o puteţi modifica”. Dacă munca înseamnă pentru unii prestaţie. Cel mai simplu munca este definită prin a face. Dar învăţarea şi bucuria există în această definiţie chiar dacă nu le dăm atenţie. Componenta de învăţare face parte din muncă. Nevoia de a te simţi bine e universală. Ceea ce variază este gradul în care recunoaştem şi apreciem această componentă a vieţii noastre. Credem mult prea des că plăcerea e cea care trebuie sacrificată în slujba excelenţei. Cei mai performanţi oameni din toate domeniile dovedesc contrariul. Din propria experienţă lucrăm mai bine când ne simţim bine.
Să înveţi în timp ce munceşti, o idee căreia i-a venit timpul, spune Timothy Gallwey. A învăţa din experienţă şi nu numai. Cartea lui Gallwey vorbeşte despre joc. Despre cum depăşeşti obstacole dinlăuntrul tău, despre teama de eşec, rezistenţa la schimbare, îndoiala, plictiseala. Despre cum să sondăm în potenţialul nostru natural de a învăţa, de a avea performanţă, în aşa fel încât cât timp ai un job poate deveni o oportunitate de a dezvolta abilităţi. Despre cum să-ţi croieşti drumul spre ţeluri personale şi profesionale.
Astăzi mulţi vorbesc despre accelerarea învăţării în organizaţii, chiar nenumărate seminarii sunt concentrate în numai două sau trei zile, deşi ar fi necesar mult mai mult timp, însă puţini o fac cu adevărat. Iată de ce Jocul interior şi munca lui Tim Gallwey vă va spune că nu există abilitate generală mai importantă pentru învăţare şi pentru atingerea excelenţei decât concentrarea atenţiei. Cei trei contributori esenţiali la concentrare sunt: conştientizarea, alegerea şi încrederea. Jocul interior în muncă înseamnă „să înveţi să înveţi” şi să „gândeşti singur”. Cui îi foloseşte această carte? Oricui doreşte să înveţe să muncească liber şi pentru el.
Editura Spandugino ne-a adus mai aproape acest Joc interior şi munca, şi nu ne rămâne decât un singur lucru de făcut. Să citim cartea şi să ne bucurăm de muncă, dar şi de jocul ei!
CONCURS
Trimite un e-mail până la data de 30 decembrie cu subiectul “Concurs Jocul interior şi munca” la adresa [email protected] în care să ne spui ce faci tu pentru a depăşi momentele tensionate la birou alături de datele personale. Cele mai interesante trei răspunsuri vor fi premiate cu câte o carte Jocul interior şi munca de Timothy Gallwey apărută la Editura Spandugino.