Cum debirocratizează România trei tineri IT-iști
Să înființezi o firmă în România este o povară. După ce afli cu greu ce ai de făcut pentru a o deschide, ce documente sunt necesare, care este codul CAEN care ți se potrivește, ai de completat o groază de hârtii cu aceleași date. Unde mai pui și drumurile la Registrul Comerțului, căutând documente sau informații. După ce s-au lovit de aceleași probleme la înființarea unui modest PFA, trei specialiști în IT au dezvoltat o platformă menită să le facă mai ușoară viața antreprenorilor – approd.ro, disponibilă din această lună publicului larg.
Acum, au împreună 15 ani de experiență în domeniul informaticii, în corporații și freelancing. Raul Pop, Mihai Negrean şi Alin Vlasin au fost colegi la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Cluj Napoca. La terminarea Universității, cei trei prieteni s-au gândit să își facă un PFA pentru a lucra în IT, specializarea pentru care s-au pregătit atâția ani. Să vezi însă cum este soarta: birocrația i-a făcut să renunțe la înființarea firmei, dar le-a deschis ochii.
„Ne-am dat seama că tot procesul de înființare al unei firme se poate automatiza, așa că am gândit approd, o platformă – ajutor pentru cei care doresc să își înființeze o firmă.
În același timp, eram înscriși în programul de accelerare de afaceri Spherik din Cluj, care ne-a oferit contact cu foarte mulți mentori, din diverse domenii, cu ajutorul cărora ne-am cizelat ideea”, povestesc tinerii.
Ideea aplicației este simplă: dacă vrei să îți înființezi o firmă în România, ai de completat 10 formulare sau plătești pe cineva să ți le completeze. Cu ajutorul Approd, în doar 10 minute, poți scrie datele personale, câteva informații și, instant, primești pe email formularele gata de depus la Registrul Comerțului.
Investiția, spun tinerii, a „costat” mai mult timp decât bani. „Am lucrat un an la produs, dar nu a fost gata complet din prima, l-am mai dezvoltat pe parcurs. Ne-a fost greu, căci nu am fost implicați doar în acest proiect, având și altele în desfășurare. În ceea ce privește costurile financiare, investiția se ridica la aproximativ 2.000 de euro”, spun ei.
Cum au devenit decepțiile motivare
Imediat după absolvire, cei trei tineri voiau să dezvolte proiecte de automatizare a societății, sisteme inteligente precum cititoare de cărți de identitate. Dar tot birocrația i-a deconectat de la realitatea pe care își doreau să o construiască:
„Faptul că oamenii care lucrează de atâta vreme cu birocrația și-au pierdut complet speranța că lucurile ar putea fi altfel și resping foarte ușor o idee cum ar fi un cititor de buletine, preferând să introducă în continuare manual datele în formulare a fost o reală frână în demersurile noastre dar, pe de altă parte, ne-a înverșunat, dorindu-ne tot mai mult să de-birocratizăm România”.
Aplicația, un succes din prima
Faptul că mulțumită platformei lor, au apărut peste 600 de firme noi în România, într-un timp relativ scurt (mai puțin de un an), confirmă nevoia românilor de a scăpa de birocrație. „Utilizatorii noștri sunt plăcut surprinși că se poate și altfel și se bucură că lucrurile au prins această direcție”.
Nu același lucru îl pot spune și despre instituțiile Statului. „Orice formă de comunicare cu ele se blochează în lanțul ierarhic. Poate ar trebui să găsim o metodă să automatizăm și asta”, glumesc IT-iștii.
Pe antreprenorii aflați la început de drum, clujenii îi sfătuiesc să se focuseze pe un singur lucru, mai ales la început. „Din experiență le recomandăm să găsească oameni buni, pricepuți în sfera afacerilor, care să îi ajute să își cizeleze ideile. Noi am avut noroc, fiind înscriși în accelerator. Este un loc unde ideile mici pot deveni mari”.
Raul Pop, Mihai Negrean şi Alin Vlasin nu se opresc aici. După ce termină cu automatizarea Registrului Comerțului vor să continue și cu alte instituții. „Au de unde alege”. Iar dacă România va fi un loc mai bun după, vor extinde soluția și în alte țări.