Cum au transformat patru tineri kinetoterapia în joacă
Ideea aplicației MIRA (Medical Interactive Recovery Assistant) a pornit din dorința celor patru, la vremea respectivă studenți, de a participa la o competiție Microsoft – Imagine Cup. Astfel, în Iulie 2011, aceștia au reprezentat România la etapa mondială din New York, unde au pus țara noastră în primele 6 din lume la inovație. Feedback-ul primit atunci i-a motivat să dezvolte MIRA și, un an mai târziu, au înscris proiectul într-un accelerator, Healthbox, la Londra.
„ Am început să punem bazele ideii MIRA acum 4 ani și jumătate și de atunci a suferit multe modificări, în funcție de ceea ce aflam de la specialiștii cu care am colaborat. Inspirația noastră a venit când am văzut ce presupune kinetoterapia și cum ar putea tehnologia să ajute în acest proces. De acolo, am început dezvoltarea și am căutat oameni specializați care să ne îndrume spre a dezvolta un produs medical cât mai bun.
Este nevoie și de răbdare, deoarece rezultatele nu vin peste noapte, iar industria medicală este una complexă și necesită aprobări pentru orice produs. Am crescut foarte mult în ultimii 3 ani, dar mai avem un drum lung până să transformăm complet visul nostru în realitate”, povestesc clujenii.
Ce este mai exact și cum funcționează
MIRA este un produs software medical proiectat să ofere o metodă mai ușoară și distractivă pacienților care necesită kinetoterapie. Programul transformă exercițiile tradiționale în jocuri video și determină pacienții să exerseze corect, în timp ce sunt monitorizați cât de bine exersează. Rezultatul este o recuperare mai rapidă și mai interactivă pentru pacienți. Pentru medici, MIRA oferă o interfață prin care jocuri și exerciții pot fi create, customizate sau prescrise pacienților.
Drumul dezvoltării
MIRA este un produs avansat care se adresează unei probleme complexe din domeniul medical. Pentru a înțelege cum lucrează doctorii cu pacienții și cum trebuie adaptat proiectul la cerințele pieței a fost necesară multă cercetare. Dezvoltarea produsului a început in anul 2011 și a suferit multe modificări pentru a se adresa cât mai multor probleme medicale care necesită kinetoterapie. Probabil punctul de cotitură a fost acceptarea proiectului în acceleratorul pentru startup-uri medicale, Healthbox.
„Healthbox ne-a ajutat să înțelegem mai bine industria medicală. Am crescut foarte mult și foarte repede în cele 3 luni de participare în program, transformând proiectul nostru într-un business adevărat”, afirmă cei patru.
Este folosită în România de la începutul anului
Prima variantă a platformei, MIRA Clinic, destinată înstituțiilor pentru a fi folosită de terapeuți la centrele de recuperare.
Atât pacienții cât și kinetoterapeuții care au interacționat cu MIRA au fost foarte încântați de aplicație.
„Ne bucurăm foarte tare când vedem că pacienții se simt bine exersând cu jocurile dezvoltate de noi pentru reabilitarea lor. Cel mai mult vorbim cu terapeuții pentru a înțelege probleme lor și ce ar dori ei să vadă și să aibă într-o aplicație ca MIRA, pentru a-i ajuta în tratarea pacienților. Vrem să ne asigurăm că dezvoltăm ceva inovativ, util și plăcut de folosit”, spun cei patru.
Pentru a reuși, ai nevoie și de sprijin
Încă de la început, facultățile unde au studiat și profesorii acestora i-au susținut pe Alina Călin, Andrei Cantea, Liviu-Andrei Dascălu şi Cosmin Mihaiu în inițiativa lor. Mai mult, dascălii i-au încurajat să nu se limiteze la participarea care a declanșat totul ci să continue, să transforme proiectul într-un business.
„Majoritatea proiectelor noastre sunt internaționale, în special în Regatul Unit, dar avem parteneri și clienți în România, în general entități private. În România avem un proiect colaborativ de cercetare cu Facultatea de Psihologie de la UBB finanțat de un grant național la care am aplicat în 2013, și pe care l-am câștigat. Vrem să dezvoltăm mai mult produsul nostru și avem nevoie, pentru asta, să rulăm cât mai multe testări clinice. Lucrăm să monitorizăm care sunt îmbunătățirile aduse de MIRA, atât pacientului, cât și a eficientizării tratamentului. Vrem să prezentăm MIRA atât Ministerului Sănătății din România cât și NHS din UK, când avem tot ce ne trebuie.
Suntem foarte deschiși colaborărilor pentru ca MIRA să ajute cât mai multe persoane. Ne dorim să avem cât mai multe parteneriate pentru raspândirea soluției noastre, dar și pentru a efectua studii clinice prin care să îmbunătățim și să validăm eficiența medicală și terapeutică a platformei. În plus, căutăm să fim inovativi, să aducem tehnologia în domeniul medical, care este încă destul de conservator, cel puțin la noi în țară”, declară dezvoltatorii.
MIRA în prezent și în viitor
Anul acesta fost unul foarte bun pentru MIRA. Tinerii au finalizat câteva testări clinice de fezabilitate, și au început să o vândă nu doar la nivel național, ci și internațional. MIRA este astfel folosită în 16 centre la nivel internațional precum UK, Statele Unite, Brazilia, Germania, Australia, China și… România.
„Pentru 2016 plănuim lansarea următoarei versiuni care va permite prescrierea de jocuri și monitorizarea pacientului acasă. Vom continua să lucrăm și la extinderea aplicației cu cât mai multe jocuri-exerciții pentru ne adresa nevoilor individuale ale cât mai multor pacienți”.